Wykonanie
Od dawna prażonka " chodziła" za mną. Nadarzyła się okazja (w końcu mam garnek w którym
mogę robić prażonkę w piekarniku) pobiegłam po
ziemniaki boczek,
cebulę i do dzieła. Prażonkę znam jako duszonkę, która robił mój wujek na działce - och co to był za smak. Udało mi się odtworzyć w 80% smak, być może brakuje tutaj tego dymnego posmaku... Już mam w planach zrobienie takiej na ogniu w garnku do tego przeznaczonym. Na razie ciesze się z tego co mam (mój nowy nabytek jest genialny) i
będę co jakiś czas powtarzać to danie.Składniki:2,5kg
ziemniaków2-3
cebule2 ząbki
czosnku500g
boczku wędzonegosól pieprz do smaku
olej do posmarowania ścianek garnkaWykonanie:Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200*CNastępnie
ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w cienkie plastry.
Cebulę także obieramy i kroimy w plastry - rozdzielamy
okręgi cebuli od siebie.Z
boczku usuwamy skórę, którą kładziemy na dno wysmarowanego uprzednio tłuszczem garnka.
Boczek kroimy w kostkę.Na dno garnka układamy warstwę plasterków
ziemniaków przyprawiamy
solą i
pieprzem,
potem układamy
cebulę i
boczek, ponownie warstwę
ziemniaków którą przyprawiamy
solą i
pieprzem ,
cebulę i
boczek - tak do zakończenia składników.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Podajemy zaraz po przygotowaniu;)
Smacznego!