Wykonanie
Kolejna wersja podania
schabu, tym razem bez panierki, lecz smażony saut é. Dodatek sosu ze świeżych
pomidorów mile mnie zaskoczył. Sos to może za dużo powiedziane, ale
pomidory cudownie oblepiają
mięso i dodają wilgoci, oraz aromatu dzięki dodanej do nich
pietruszce. Polecam!

Składniki:(na 1-2 porcje)2 plastry
schabu ( w
sumie ok 320g)3 duże
pomidory1/4 pęczka
natki pietruszki2 łyżki
oleju2 szczypty
soli i
pieprzu (do
schabu)szczypta
pieprzu kolorowego (do
pomidorów)szczypta
soli (do
pomidorów)

Wykonanie:Zaczynamy od nacięcia spodniej części
pomidora (tej bez szypułki).Robimy nożem X, wkładamy do garnka, wyższego od
pomidorów.Zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut,
potem swobodnie ściągniemy z nich skórkę.Przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne.Kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, przyprawiamy i dusimy kilka minut, pod przykryciem, aż
pomidory się rozpadną.Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną, umytą
natkę pietruszki, mieszamy, dusimy jeszcze chwilkę.Plastry
schabu płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy
solą i
pieprzem. (Nie rozbijałam ich)Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) wlewamy
olej, następnie smażymy
mięso kilka minut z każdej strony.
Schab przekładamy na talerz, polewamy sosem.Podajemy np. z
makaronem.