Wykonanie
Mielone z niespodzianką,tak można podsumować te kotlety. Lubię ciągnący się
żółty ser, świetnie sprawdza się w " szwajcarze " jak i tutaj. Polecam wypróbować tym osobą, które tak jak ja uwielbiają
ser:) Urozmaicimy w ten sposób tradycyjne mielone.
Składniki:700g
mięsa wieprzowego2 duże
cebule1 łyżka
bułki tartej (dodajemy do
mięsa)
jajko10 plastrów
sera żółtego (u mnie Gouda)1szklanka
bułki tartej do obtaczaniałyżeczka
soliłyżeczka
pieprzułyżeczka
pieprzu kolorowegoolej do smażenia
Wykonanie:
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, następnie mielimy w maszynce.
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze części, także mielimy, dodajemy do
mięsa.Dodajemy kolejno:
jajo,
bułkę tartą,
sól i
pieprz.Całość mieszamy najlepiej rękoma, aby składniki się połączyły.Na dłoń nabieramy łyżkę
mięsa, rozpłaszczamy, a na środku kładziemy złożony na 4 plaser
sera żółtego.Zamykamy
mięso - kotlet, tworząc owal lub kulkę - jak lubicie.Obtaczamy
mięso w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczy około 5-6 minut z każdej strony.* Zamiast
bułki tartej do ciasta możemy dodać namoczoną w
mleku kajzerkę. dodałam tartą,gdyż nie miałam pod ręką
kajzerki.