ßßß
Wykonanie:1. Gdy macie zakwas w lodówce, wyciągnijcie, aby nabrał temperatury pokojowej.2. Mieszamy oba rodzaje mąki ( najlepiej w misce) dolewamy 400ml gorącej wody, mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem.3. Sparzoną i grudkowatą odstawiamy i studzimy do temp pokojowej.4. Drożdże kruszymy, ucieramy z cukrem, dodajemy 100ml letniej wody i mieszamy na gładką masę.5. Zakwas zagniatamy ze sparzoną mąką, dolewamy rozczyn, dodajemy sól i zagniatamy ciasto minimum 10 minut.6. Podczas zagniatania dosypujemy tyle mąki pszennej lub żytniej, aby ciasto się praktycznie nie kleiło, ale ma pozostać elastyczne i miękkie.7. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 12h w temperaturze pokojowej.8. Blachę natłuścić.9. Ciasto chwilę zagniatamy, formujemy okrągły bochenek i kładziemy na blachę.10. Wokół niego zapinamy obręcz tortownicy (tutaj na zdjęciu będzie widoczna większa, taką pozostawcie, zmieniłam na mniejszą i to był błąd - chleb upiekł się w formie ciasta)11. Wilgotnymi rękoma wygładzamy powierzchnię ciasta.12. Ostawiamy na godzinę, pod przykryciem, aby podrosło ciasto.13. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250*C lub 230*C jeśli pieczecie na środkowej półce z termoobiegiem, przez 10 minut.14. Następnie na blachę wlewamy 40ml wody zmniejszamy temperaturę do 200*C lub 180*C i pieczemy około 50 - 55 minut.Dziesięć minut przed końcem pieczenia zagotowujemy 200ml wody,dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, całość łączymy na gładką masę. Mieszaniną smarujemy jeszcze gorący chleb. Chleb odstawiamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Chleb jest smaczny