Wykonanie
Sałatka ta, przywołuje same miłe wspomnienia. Pomysł na nią powstał na spotkaniu z wspaniałymi ludźmi, których wprost uwielbiam i wiem, że
mogę na nich polegać - zawsze!Towarzystwo - czyli my;-), rozgadało się na dobre. Zgłodnieliśmy, jedzenie zamówiliśmy i podano nam również
sałatkę z
wątróbką, ale w sosie
śmietanowym.W domu spróbowałam odtworzyć to cudeńko. Metodą prób i błędów powstało coś nowego, ale jednocześnie, ze wspomnieniami związanego.Składniki:
wątróbka drobiowa - 220 gram
sałata - 1 sztuka
pomidor - 1 sztuka
śmietana 22% - 250 mililitrów
musztarda - 1 łyżka
sól,
pieprz - do smakugrzaniec - 120 mililitrów
olej - 1 łyżka

Wykonanie:
Sałatę dokładnie płuczemy. Rwiemy na kawałki, układamy na talerzu (każda porcja sałatki na osobnym talerzu, z tej ilości powstaną nam 2 - 3 porcje)
Pomidora kroimy w plasterki lub ćwiartki - jak lubimy.
Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy, (najlepiej zamoczyć na pół godziny w
mleku potem wypłukać) kroimy na małe kawałki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy, zalewamy grzańcem, odparowujemy - połowa płynu musi nam się zredukować, dodajemy
śmietanę. Zagotowujemy i mamy gotowe.
Wątróbkę układamy na
salacie, polewamy powstałym sosem. Smacznego!*przepis ten był opublikowany w Kropka.tv numer12;)