Wykonanie
Zapiekany
ryż z
bananami, moja wersja prostego i niestety niedocenianego dania.Możemy podawać jako pożywne śniadanie, lub na ...deser;)Składniki:
ryż - 150 gram
mleko 2% - 2 szklanki
cukier - 1 łyżka
banan - 1 sztuka
cukier waniliowy (mała torebka) - 8 gram
cynamon po 1 łyżeczce płaskiej na porcje - 2 łyżeczki
masło do wysmarowania foremek - 1 łyżkaWykonanie:Do rondelka wlewam
mleko, dodaję
cukier i
cukier waniliowy. Gdy
mleko jest gorącą dodaję
ryż i gotuję na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aby nie przywarł do dna. Gotuję około 25 minut -
ryż powinien wchłonąć całe
mleko. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Kroimy
banana w plasterki. Do kokilki ( małe, płaskie, okrągłe u mnie) wysmarowanej tłuszczem na dno
ryż, następnie układamy plasterki
banana, posypujemy
cynamonem przykrywamy
ryżem. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut. Możemy podać w kokilkach i tak jeść, lub przełożyć na talerz, dekorować plastrami
banana i posypać odrobiną
cynamonu.