Wykonanie
Deser który zachwycił mnie smakiem jak i prostotą w wykonaniu. Lubię, gdy jedno danie ma wiele zastosowań. Ten deser zalicza się właśnie do tych z którymi możemy poszaleć. Tutaj będzie pana cotta z
syropem malinowym, ale także możemy użyć jej do Tarty jako wypełnienie.Składniki:
Śmietana 30% - 250 mililitrów
Mleko 3,2% - 250 mililitrów
żelatyna - 3 łyżeczki
Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Cukier(opcjonalnie) - 2 łyżki
Syrop malinowy - 6 łyżek(2 łyżki na porcje)
Czekolada - 1/2 tabliczkiWykonanie:Do rondelka wlewamy
mleko, podgrzewamy, gdy będzie letnie dodajemy
żelatynę i
cukier. Gdy rozpuści się
żelatyna dodajemy do
mleka śmietanę i
cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż masa zacznie gęstnieć.Gdy to nastąpi możemy przelewać pana cottę do kokilek (wyszły 3 porcje). Studzimy, wkładamy ostudzone do lodówki na około 2 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Pędzelkiem "malujemy" na papierze do pieczenia wzory jakie nam odpowiadają - wkładamy do lodówki aby stężała
czekolada.Gotową pana cottę dnem kokilki wkładamy na kilka sekund do wrzątku. Talerzykiem przykrywamy wierzch kokilki - odwracamy do góry dnem - deser powinien znaleźć się na talerzu. Polewamy
syropem malinowym, układamy dekorację z
czekolady. Podajemy;)* Do dekoracji można śmiało użyć ulubionych
owoców. Wtedy na pana cottę układamy
owoce,
potem polewamy
syropem malinowym.