ßßß Cookit - przepis na Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany

nazwa

Wykonanie

Wraz z przybyciem zimowej aury w naszym domu pojawia się imbir, który jako dodatek do gorącej herbaty wzmacnia jej właściwości rozgrzewające. Najczęściej używamy świeżych korzeni imbiru, natomiast ostatnio naszło mnie na wypróbowanie przepisu na imbir kandyzowany. Po długich poszukiwaniach odpowiedniego przepisu znalazłam pozytywnie ocenianą recepturę wg. Davida Lobovitza. Imbir z tego przepisu jest delikatny, syrop idealnej konsystencji, a zapach unoszący się w trakcie tworzenia orzeźwiający, po prostu niezastąpiony.
Składniki:
500 g świeżego obranego imbiru
(Uwaga! Pamiętaj, aby skórka była gładka, nie pomarszczona lub wysuszona. Korzeń musi być twardy i ciężki)
800 g cukru białego kryształu lub trzcinowego
(Zwykły cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym ponieważ dzięki niemu kolor syropu jest intensywniejszy)
1 l wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Imbir obierz ze skórki najlepiej za pomocą łyżki lub łyżeczki. Następnie pokrój go na cienkie plasterki- około 1,5 mm. Pokrojone plasterki włóż do garnka o grubym dnie i zalej zimna wodą tak aby cały imbir był przykryty. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 10 minut. Kolejno odcedź, zalej ponownie zimną woda i powtórz całe gotowanie.
Wodę, cukier i sól wraz z odcedzonym imbirem wymieszaj razem i gotuj na wolnym ogniu do momentu powstania syropu o konsystencji miodu. Posiadacze termometru cukierniczego gotują syrop na wolnym ogniu, aż do uzyskania temperatury 106º C.
Aby uzyskać suchy imbir kandyzowany odcedź płatki imbiru od syropu i przełóż na papier bądź talerzyk obsypany cukrem brązowym, ciepłe obtocz i pozostaw do wyschnięcia.
Jeżeli chcesz aby imbir pozostał w syropie pozostaw całość najlepiej w garnku do wystudzenia najlepiej na całą noc, a następnie przelej do czystych słoiczków. Przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do roku czasu.
UWAGA! Obtoczone w cukrze krążki są bardzo ostre w smaku. Natomiast otrzymany na końcu syrop jest doskonały dla każdego
Źródło:http://panipanidomu.pl/imbir-kandyzowany