Wykonanie
Kochani, takie danie jest szybkie i pyszne, ale to nie wszystkie jego zalety. Ostatnio naukowcy coraz więcej uwagi poświęcają bakteriom, które zamieszkują nasz organizm, a w szczególności nasz układ pokarmowy. Istnieje wyraźny związek pomiędzy tym, jakie bakterie zasiedlają nasze jelita, a naszym zdrowiem. Ma to wpływ zarówno na nasze poczucie fizyczne, jak i na nasz nastrój. Z kolei bakterie w dużej mierze zależne są od tego, co spożywamy, gdyż, jak wszystkie żywe organizmy, mają swoje upodobania kulinarne :-) Idąc dalej, naszym odżywianiem możemy wywrzeć wpływ na to, czy w naszych jelitach będą mieszkały bakterie, które nam służą i wspomagają funkcje naszego organizmu, czy dajemy miejsce zamieszkania nicponiom, których lepiej się czym prędzej pozbyć.
Cykoria zawiera bardzo dużo substancji, które z radością oczekiwane są przez dobre bakterie, więc spożywajmy jej sporo, żeby naszym małych pomocników nie głodzić, a one odwdzięczą nam się lepszym zdrowiem.
cykoriasos pomidorowyoliwkiczosneknieco
oliwy z oliwekczubek łyżeczki
cukrunieco
octu winnegosólbazyliaPiekarnik nagrzać do 200 ˚ C, a w międzyczasie przygotować
sos pomidorowy według uznania.U mnie został wzbogacony
solą,
czosnkiem,
oliwą z oliwek,
octem winnym i odrobiną
cukru.Część sosu wlać do formy żaroodpornej,
cykorię przekroić wzdłuż i ułożyć w formie. Polać
cykorię resztą sosu, ułożyć na niej połówki czarnych
oliwek i piec przez 40 minut. Listki
bazylii dodać dopiero przed podaniem, gdyż szybko ciemnieje pod wpływem wysokiej temperatury.Doskonale smakuje z
makaronem ryżowym, jest on bezglutenowy i nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć i poczekać 10 minut.