ßßß Cookit - przepis na Kakao owsiane

Kakao owsiane

nazwa

Wykonanie

Mleko owsiane jest w tej chwili już dość popularne i nikogo nie dziwi. Do niedawna je kupowałam, zadowolona, że nie było aż tak strasznie drogie i nie zawierało wielu dodatkowych składników. Nie zawierało? Niby nie, ale... Zacznę od początku. No więc kupowałam to mleko owsiane, bez zastanowienia, bo przecież jest roślinne i sprawa załatwiona. Używaliśmy je do wszystkiego, bo świetnie zastępuje mleko krowie i sprawdza się w każdym przepisie. Głównie jednak było podstawowym składnikiem naszego porannego musli, ale pewnego dnia doznaliśmy olśnienia. Zaraz, zaraz... mleko owsiane, a do tego płatki owsiane? Przecież to masło maślane, a w dodatku kupujemy rozwodnione (i to porządnie, bo zawartość płatków wynosi na przykład tylko 8%), więc dlaczego w ogóle je kupujemy? W ten sposób zakończyła się era noszenia kartonów z wodą, minimalną ilością płatków, za to z niewiadomą ilością czegoś tam. Od tej pory kupujemy tylko delikatne płatki owsiane, miksujemy na gładko, dolewamy tyle wody ile chcemy i gotowe. Robię zawsze trochę na zapas, wstawiam do lodówki i mam do wszelkich sosów, deserów, naleśników i wszystkich innych dań. Zauważyliśmy ogromną różnicę w zawartości cukru. Musli z mlekiem kupnym nie dosładzaliśmy, natomiast z domowym konieczna jest przynajmniej 1 łyżeczka cukru na miseczkę, aby miało podobny smak. To nam pokazało, że naprawdę nie warto sięgać po gotowe, bo w tej chwili sami możemy regulować ilość cukru. Wiadomo, że smak można wytrenować i z czasem mniej słodzić dania, bez poczucia, że czegoś nam brakuje. Mleko, które ja przygotowuję nie jest odcedzane, miksuję je po prostu długo i na gładko. Jeżeli przeszkadza Wam lekko ziarnista struktura możecie odcedzić przez czystą ściereczkę, a resztki wykorzystać na przykład od upieczenia ciastek lub zrobić pyszne batony .
Dziś przygotowałam dla Was owiane kakao. U mnie dość gęste i pyszne, schłodzone smakuje jak lodowy shake. Zapraszam.
Może nie zwróciliście na to uwagi, ale piszę w liczbie mnogiej. Czyżby pojawił się nowy wegański członek rodziny? Nie, moi drodzy, moja druga połówka, wszystkożerca pospolity, polubił niektóre wegańskie dania i wprowadził je na stałę do swojego jadłospisu. Dobrowolnie. Czyż nie jest to sukces?
W ten sposób ilość produktów pochodzenia zwierzęcego została ograniczona w sposób drastyczny, co mnie bardzo cieszy.
delikatne płatki owsiane
ciemne kakao lub karob
cukier trzcinowy lub syrop z agawy albo klonowy do smaku
woda
Płatki zmiksować z małą ilością wody na gładko, kakao sparzyć odrobiną wrzątku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dolać tyle wody ile uważamy. Podawać na gorąco lub na zimno.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/07/kakao-owsiane.html