Wykonanie
Pewnie już widać to ze zdjęć na moim blogu, że lubię kolor fioletowy.O ziemniakach
pisałam już wielokrotnie, że uwielbiam, szczególnie te pieczone. Tak więc logiczną tego konsekwencją są dzisiejsze fioletowe, pieczone
ziemniaki. Do tego, a jakże, w fioletowym kolorze
cebula. Obraz taki miałam już dawno stworzony w mojej wyobraźni, dopiero dziś jednak udało mi się go zrealizować.Moje
ziemniaki były wyjątkowo fioletowe, prawie jak czerwone
buraczki, pachniały dość intensywnie już w stanie surowym. Nie dodawałam przypraw, lekko je tylko posoliłam, aby poczuć ich naturalny smak. Po upieczeniu również są bardziej aromatyczne niż zwykłe
ziemniaki (tak przynajmniej mi się wydaje). Zapraszam Was do wypróbowania, można coraz częściej spotkać je w sklepach.kilka małych
ziemniaków1
czerwona cebula1 łyżka
olejuprzyprawy:
sólWłączyć piekarnik i w międzyczasie przygotować
ziemniaki oraz
cebulę.
Ziemniaki wyszorować dokładnie i pokroić w księżyce. Nie trzeba ich obierać.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.Wszystko wymieszać delikatnie w misce z
olejem, posolić i ułożyć na blaszce. Ważne, aby była tylko jedna warstwa. Piec ok. pół godziny.W normalnym piekarniku zrobić podobnie, również nagrzać wcześniej i piec ok. pół godziny przy temperaturze ok. 190 ˚C.Smakują wyśmienicie do sałatek, z różnymi sosami .