ßßß Cookit - przepis na Pieczone fioletowe ziemniaki z czerwoną cebulą

Pieczone fioletowe ziemniaki z czerwoną cebulą

nazwa

Wykonanie

Pewnie już widać to ze zdjęć na moim blogu, że lubię kolor fioletowy.
O ziemniakach pisałam już wielokrotnie, że uwielbiam, szczególnie te pieczone. Tak więc logiczną tego konsekwencją są dzisiejsze fioletowe, pieczone ziemniaki. Do tego, a jakże, w fioletowym kolorze cebula. Obraz taki miałam już dawno stworzony w mojej wyobraźni, dopiero dziś jednak udało mi się go zrealizować.
Moje ziemniaki były wyjątkowo fioletowe, prawie jak czerwone buraczki, pachniały dość intensywnie już w stanie surowym. Nie dodawałam przypraw, lekko je tylko posoliłam, aby poczuć ich naturalny smak. Po upieczeniu również są bardziej aromatyczne niż zwykłe ziemniaki (tak przynajmniej mi się wydaje). Zapraszam Was do wypróbowania, można coraz częściej spotkać je w sklepach.
kilka małych ziemniaków
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
przyprawy: sól
Włączyć piekarnik i w międzyczasie przygotować ziemniaki oraz cebulę.
Ziemniaki wyszorować dokładnie i pokroić w księżyce. Nie trzeba ich obierać.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Wszystko wymieszać delikatnie w misce z olejem, posolić i ułożyć na blaszce. Ważne, aby była tylko jedna warstwa. Piec ok. pół godziny.
W normalnym piekarniku zrobić podobnie, również nagrzać wcześniej i piec ok. pół godziny przy temperaturze ok. 190 ˚C.
Smakują wyśmienicie do sałatek, z różnymi sosami .
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/11/pieczone-fioletowe-ziemniaki-z-czerwona.html