ßßß Cookit - przepis na Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli.

Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli.

nazwa

Wykonanie

Tak szczerze powiedziawszy to nie jestem entuzjastką tego typu dań, ale muszę przyznać, że jest całkiem dobre, a nawet powiem, że pyszne. Pierwszy raz jadłam i przyrządzałam tak krupnioki i żymloki u mojej teściowej i powiem szczerze, że jak na razie nie znam na nie lepszego sposobu :)
Danie to można zrobić na dwa sposoby, letni i zimowy. Latem przy użyciu grilla, a zimą piekarnika :) Oba dobre!
Składniki:
2 sztuki krupnioka lub żymloka
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone
1 duża cebula
2 łyżki oleju
Wszystkie jarzynki kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Na dość duży kawałek folii aluminiowej wlewamy dużą krople oleju i lekko ją rozsmarowujemy, następnie dajemy krupniok lub żymlok (kaszankę lub bułczankę) i całość posypujemy pokrojonymi jarzynkami. Na koniec zawijamy w folię aluminiową szczelnie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 30 minut lub na grillu.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2012/11/kaszanka-lub-buczanka-czyli-na-slaski.html