Wykonanie
Polubiłam
rabarbar. Mało tego, chyba nawet już uwielbiam! Od wielu lat nie lubiłam i basta. Nawet nie próbowałam bliżej przyjrzeć się tej roślinie i miało już tak zostać. Jednak, kiedy tak widzę na Waszych blogach, jakie świetne rzeczy robicie, pomyślałam, że może jednak warto przełamać swoje stare przyzwyczajenie i trochę poeksperymentować. Okazało się, że warto było.Mój pierwszy
syrop z
rabarbaru i
truskawek wyszedł niesamowity. A to dopiero początek, całe mnóstwo przepisów mam już na oku.5 łodyg
rabarbaru (im bardziej czerwone, tym mniej kwaśne)1/4 kg
truskawek1 litr
wodyszczypta sproszkowanej
waniliiRabarbar pokroić na kawałki, dodać
cukier,
wanilię i litr
wody. Wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Dodać pokrojone na kawałki
truskawki i gotować jeszcze przez 15 minut.Odcedzić
syrop na drobnym sicie (nic nie wyrzucać).Świetnie smakuje rozcieńczony z
wodą, lub z dodatkiem
białego wina, albo bez rozcieńczania do polania deseru.Jeżeli chcemy przygotować większą ilość i przechowywać dłużej,
syrop należy zagotować jeszcze raz i gorący wlać do wysterylizowanych wcześniej słoiczków lub butelek.Sterylizacja słoików:zalać słoiki i zakrętki wrzątkiem lub słoiki wstawić do piekarnika na minimum 10 minut przy temperaturze 120˚C, zakrętki zalać wrzątkiem lub słoiki napełnione
wodą wstawić do mikrofalówki i doprowadzić do wrzenia, zakrętki zalać wrzątkiemSłoiki z zakrętkami nie wymagają już gotowania. Napełnić po brzegi gorącym płynem i szybko zakręcić, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Zakrętki warto kupić nowe, takie używane mogą być lekko uszkodzone i nie gwarantują szczelności.Słoiki z gumkami i sprężynami nie napełniać do brzegu, zostawić 3-4 cm miejsca. Po zamknięciu gotować w garnku z
wodą, napełnionym do ok. 3/4 zawartości słoików, ok. 0,5 godziny na małym ogniu.Te same zasady dotyczą butelek.Wysterylizowanych słoików i butelek nie dotykać rękami, najlepiej założyć gumowe rękawiczki.A co z odcedzonym
rabarbarem i truskawkami?O tym jutro :-)