Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni. Po weekendzie znowu wróciłam z sporą dawką pysznych
truskawek i
rabarbarem. Od razu wiedziałam, że połączę oba składniki. Tutaj znalazłam przepis na
syrop rabarbarowo-
truskawkowy, jednak z powodu nadmiaru
truskawek i niedoboru
rabarbaru zrobiłam go w innych proporcjach. Wyszedł pyszny. Wyraźnie
truskawkowy, z orzeźwiającą nutą
rabarbaru i wyraźnym akcentem
waniliowym. Po prostu pyszny. Zakochałam się w tym smaku.Z pozostałości, czyli
owoców zrobiłam placek, ale o nim następnym razem :DZ podanych składników wyszło mi ok 1,5 l
syropu.
Składniki300 ml
wody1 kg
truskawek½ kg
rabarbaru1 kg
cukrusok z 1 małej lub ½ dużej
cytrynyopakowanie
cukru waniliowegoOwoce umyć i osuszyć;
truskawki odszypułkować i ewentualnie przekroić na pół lub na ćwiartki,
rabarbar pokroić. Zalać
owoce wodą i gotować ok. 10 minut, następnie pozostawić do wystygnięcia, po czym odcedzić
owoce (pozostawiamy
owoce na sicie, odciskamy bardzo delikatnie, w przeciwnym bowiem razie
syrop będzie mętny). Następnie sok przelać do garnka, dodać
cukier,
cukier waniliowy i
sok z cytryny, zagotować i gotować kilka minut, aż
syrop zacznie gęstnieć (ściągnąć ewentualne szumowiny). Gorący
syrop przelać do czystych, suchych, wyparzonych lub wypieczonych butelek i szczelnie zamknąć. (Ja butelki wcześniej wstawiłam do gorącego piekarnika) Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy. Po otwarciu przechowywać w lodówce.