Wykonanie
Naleśniki to takie sympatyczne danie, że chyba zawsze znajdzie sie jakiś amator. Nie
mówcie, że nie lubicie. Tymbardziej, że pomysłów na ich podanie jest bez liku. Ja dziś proponuję sympatyczne paczuszki, są łatwe w przygotowaniu, a jakże atrakcyjnie się prezentują. Z pewnością zaskoczycie swoją rodzinę lub gości. Zajmują tylko trochę więcej czasu niż normalne naleśniki.6 małych naleśników o średnicy ok. 18 cm(jak zrobić naleśniki
pisałam tutaj, robimy cieniutkie,czyli ciasto nie powinno być gęste)nadzienie:200 g
twarogu200 g
serka homogenizowanegopęczek
szczypiorkusól,
pieprzTwaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z
serkiem homogenizowanym, dodać pokrojony
szczypiorek i przyprawić do smaku (
szczypiorek najłatwiej jest pokroić/pociąć nożyczkami).Około jednej łyżki nadzienia umieścić na środku każdego naleśnika. Uformować paczuszkę i związać
szcypiorkiem.Podawać najlepiej z
ostrym sosem, sosem do sałatki i/lub z
sałatą.Małe a cieszy, prawda? Któż nie chciałby dostać takiego prezentu?Oczywiście nadzienia mogą być przeróżne, wystarczy tylko poddać się fantazji.To związywanie trochę mi na początku nie szło, ale mam dla was wypróbowaną metodę. Można taką uformowaną paczkę najpierw przytrzymać gumką recepturką i ze spokojem robić supełek ze
szczypiorka,
potem usunąć gumkę i gotowe.Może się okazać, że zamin się uporacie z tym formowaniem paczek, to naleśniki będą zimne. Wtedy nie przejmujcie się, można podgrzać je krótko w mikrofalówce, przed ostateczną dekoracją i podaniem. W pikarniku nie polecam, kiedyś tak spróbowałam i całe się porozpadały.Zachęcam gorąco do produkcji paczek, jak macie dzieciaki, to możecie je w to zaangażować, z pewnością im się spodoba :-)