ßßß
Tzatziki w swoim ojczystym kraju jakim jest Grecja podawane są jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub są podawane oddzielnie jako dip. Ja sos tzatziki najczęściej podaję do pieczonych ziemniaków lub chipsów z cukinii. Polecam wielbicielom czosnku.Składniki:1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego1/2 małego opakowania jogurtu greckiego1 średni ogórek2 ząbki czosnkuświeży kopereksólpieprzWykonanie:Umyć i obrać ogórka ze skórki , następnie zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Do ogórka dodać szczyptę soli i odstawić na kilka minut. Koperek umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki włożyć odsączone z soku ogórki, jogurt naturalny i jogurt grecki, koperek, czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać energicznymi ruchami.