ßßß
Kasza kuskus jest granulatem produkowanym z kaszy manny, pszenicy durum, wody i dodatków pochodzącym z krajów arabskich. Nie ma charakterystycznego smaku i zapachu. Granulat ma soczystą, żółtą barwę. Kuskus należy do kasz zaparzanych, nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, wywarem lub bulionem, aby po kilku minutach otrzymać sypką i drobną kaszkę. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. Podawana jest z mięsem (głównie z baraniną), rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Ja dziś zapraszam na sałatkę z kuskusem, tuńczykiem i ogórkiem w sosie majonezowym.Składniki:300 g kaszy kuskus1 puszka kukurydzy1 puszka tuńczyka w sosie własnym5 ogórków konserwowych1 łyżka oliwy z oliwek4 łyżki majonezusól, pieprzWykonanie:Wsypać kaszę kuskus do głębokiej miski, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem odrobiny pieprzu i łyżeczką oliwy. Odczekać około 5 minut, aż kasza spęcznieje, wymieszać ją widelcem. Pozostawić do wystygnięcia.Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z soków, ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać tuńczyka z kukurydzą oraz ogórkiem, a następnie dodać kasze kuskus. Na koniec wymieszać wszystko z majonezem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę odstawić do lodówki, w celu schłodzenia.