ßßß Cookit - przepis na Prowansalska zupa z kurczęciem

Prowansalska zupa z kurczęciem

nazwa

Wykonanie

Kontynuując wątek rozgrzewających, jesiennych zup dziś na obiad przygotowałam prowansalską zupę z kurczęciem, czyli zupę na bazie rosołu z kurczęcia z dodatkiem włoskich ziół, piersi kurczaka i kalafiora. Zupka jest bardzo smaczna i pożywna. Idealna również dla dzieci, wówczas należy nie dodawać suszonych ziół z racji, iż większość dzieci nie lubi takich specyfików.
Składniki:
350 g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 marchwie
1 mały kalafior
1 litr rosołu
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
100 g makaronu muszelki lub kolanka
sól, pieprz
Wykonanie:
Dzień wcześniej lub tego samego dnia ugotować rosół na bazie mięsa z kurczaka. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso oraz warzywa i zrumienić na złoty kolor. Wszystko przełożyć do garnka i podlać rosołem, dodać zioła prowansalskie i gotować przez 10 minut. Dodać makaron i ponownie gotować do czasu aż makaron i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać zupę. Pod koniec gotowania doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://smakowisko.pl/prowansalska-zupa-z-kurczeciem