Wykonanie
Kontynuując wątek rozgrzewających, jesiennych zup dziś na obiad przygotowałam prowansalską zupę z kurczęciem, czyli zupę na bazie rosołu z kurczęcia z dodatkiem włoskich
ziół,
piersi kurczaka i
kalafiora. Zupka jest bardzo smaczna i pożywna. Idealna również dla dzieci, wówczas należy nie dodawać suszonych
ziół z racji, iż większość dzieci nie lubi takich specyfików.Składniki:350 g
piersi z kurczaka2 łyżki
oleju słonecznikowego1
cebula2 marchwie1 mały
kalafior1 litr rosołu2 łyżki suszonych
ziół prowansalskich100 g
makaronu muszelki lub kolanka
sól,
pieprzWykonanie:Dzień wcześniej lub tego samego dnia ugotować rosół na bazie
mięsa z kurczaka.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę.
Kalafior opłukać i podzielić na różyczki.
Cebulę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać
olej, dodać
mięso oraz warzywa i zrumienić na złoty kolor. Wszystko przełożyć do garnka i podlać rosołem, dodać
zioła prowansalskie i gotować przez 10 minut. Dodać
makaron i ponownie gotować do czasu aż
makaron i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać zupę. Pod koniec gotowania doprawić zupę
solą i
pieprzem do smaku.