ßßß
Kontynuując wątek rozgrzewających, jesiennych zup dziś na obiad przygotowałam prowansalską zupę z kurczęciem, czyli zupę na bazie rosołu z kurczęcia z dodatkiem włoskich ziół, piersi kurczaka i kalafiora. Zupka jest bardzo smaczna i pożywna. Idealna również dla dzieci, wówczas należy nie dodawać suszonych ziół z racji, iż większość dzieci nie lubi takich specyfików.Składniki:350 g piersi z kurczaka2 łyżki oleju słonecznikowego1 cebula2 marchwie1 mały kalafior1 litr rosołu2 łyżki suszonych ziół prowansalskich100 g makaronu muszelki lub kolankasól, pieprzWykonanie:Dzień wcześniej lub tego samego dnia ugotować rosół na bazie mięsa z kurczaka. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso oraz warzywa i zrumienić na złoty kolor. Wszystko przełożyć do garnka i podlać rosołem, dodać zioła prowansalskie i gotować przez 10 minut. Dodać makaron i ponownie gotować do czasu aż makaron i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać zupę. Pod koniec gotowania doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.