Przepis na penne z sardynkami w sosie pomidorowym powstał w pewne, leniwe sobotnie popołudnie. Było już grubo po godzinie 15, a my nadal bez obiadu. Na zakupy wybieraliśmy się dopiero wieczorem, więc lodówka była pusta, a wszystkim burczało już w brzuchach. Zrobiłam szybki przegląd tego co mam w kuchni i okazało sie, że jest jeszcze sporo makaronu, sos pomidorowy Cirio w kartonie oraz puszka sardynek. I tak właśnie powstało to danie. Składniki: 1 puszka sardynek w oleju 1/2 kartonu sosu pomidorowego 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 100 ml białego wytrawnego wina 400 g makaronu penne sól, pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz przetarty przez praskę czosnek. Smażyć około 3 minuty. Dodać startą na grubych oczkach marchew i drobno pokrojone łodygi selera naciowego. Smażyć kolejne 5 minut, dodać sardynki i podlać wszystko winem. Dusić, aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i dusić przez kolejne 5 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić. Doprawić sos solą i pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wszytko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ponownie doprawić. Podgrzać makaron i od razu podawać.