Wykonanie

Od zawsze miałam ochotę na przygotowanie sernika z dodatkiem dyni, ale jakoś nigdy nie miałam na tyle zapału, aby go zrobić. Ostatnio przygotowałam sporo puree z dyni i mogłam w końcu zrealizować mój zamysł. Wybór padł na mini serniczki z
dynią. Robi się je niezwykle łatwo, szybko i smakują fenomenalnie. Sernik w wersji mini. ZapraszamSkładniki, 12 porcji:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 szklanka
cukru300 ml puree z dyni1 łyżeczka
olejku pomarańczowegoskórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu2 duże
jajkaWykonanie:Puree z dyni: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni).
Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć
dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.Serniczki: W dużej misce utrzeć
jajka z
cukrem, a następnie dodać do nich
twaróg, puree z dyni,
cynamon,
olejek pomarańczowy oraz skórkę otartą z
pomarańczy. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać
mąkę i dokładnie wymieszać, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć
sera.Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą papilotkę wypełnić w całości
ciastem (na wierzch serniczka można dać kroplę
soku malinowego i za pomocą wykałaczki zrobić esy floresy na wierzchu), piec 30 minut w temp. 150 stopni. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.


