Wykonanie

Przepis na to danie pochodzi z książki
Marka Bardadyna „Odchudzająca książka kucharska wg diety strukturalnej”. Dieta strukturalna nie jest dietą w tradycyjnym rozumieniu tego słowa. Dieta strukturalna to tylko zdrowy sposób odżywiania. Spożywanie posiłków składających się z tzw. produktów strukturalnych pozwoli nam w naturalny sposób pozbyć się nad programowych kalorii. Wypróbowałam już kilka przepisów z tej książki i wyszły naprawdę pyszne. Dziś polecam
kurczaka w
ziołowej przyprawie do grilla z
grejpfrutową sałatka i pieczoną
bagietką – brzmi mało dietetycznieSkładniki:2
piersi z kurczaka1 średnia
cykoria1 czerwony
grejpfrut1
cytryna1 łyżka
oliwy z oliwek4 łyżki
jogurtu naturalnegoziołowa przyprawa do grilla1 łyżka
ziół do sałatek np. Kamis
sólWykonanie:Z
oliwy z oliwek, soku z 1/2
cytryny i
przyprawy ziołowej do grilla przygotować marynatę do
kurczaka. Piersi lekko rozbić i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Posolić bezpośrednio przed pieczeniem lub grillowaniem.
Cykorię umyć i pokroić w większe paski.
Grejpfruta obrać, podzielić na małe cząstki, z którym można ściągnąć błonki, by usunąć goryczkę. W misce wymieszać
cykorię, kawałki
grejpfruta.
Jogurt wymieszać z
cytryną i
ziołami do sałatek. Powstałym sosem polać
sałatkę.
Piersi z kurczaka zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec przez 15 minut zawinięte i 10 minut odkryte, żeby się zarumieniły. Piersi można również upiec na grillu.
Bagietkę pokroić w małe kromeczki, posmarować
masłem i upiec w piekarniku na złoty kolor.