Wykonanie

Przepis na
likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na
ajerkoniak, który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo
spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam
likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :)
Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast,
lodów, deserów i oczywiście do picia :)Składniki:3
żółtka150g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego250 ml
śmietany kremówki350 ml
mleka UHT3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej250 ml
spirytusuKawę zaparzamy z około 3 łyżkami gorącej
wody.
Żółtka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę i zmieszaną
kawę z mlekiem. Wszystko jeszcze raz miksujemy, po czym powoli dodajemy
spirytus. Gotowy
likier przelewamy do butelek i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dalej po zrobieniu, tym
smakowo lepszy :)*Im gęstszy chcemy uzyskać
likier, tym więcej dodajemy
śmietany, a mniej
mleka. Z moich proporcji wychodzi średnio gęstawy, ale wg mnie idealny :)

R E K L A M A