Wykonanie

Angel food
cake to bieluśkie i lekkie niczym chmurka ciasto
biszkoptowe przygotowywane na samych białkach. Ma opinię ciasta mocno kapryśnego i chyba dlatego właśnie tak długo się do niego zabierałam ;) Prawda jest taka, że jego sekret tkwi w bardzo dobrym ubiciu piany z
białek, przy którym w razie potrzeby można sobie dopomóc dodając do piany odrobinę winianu potasu – sprawia on, że
białka lepiej się napowietrzają i ciasto pięknie rośnie. Niezależnie od tego jednak, czy użyjecie go, czy nie, ciasto nie jest wcale tak skomplikowane i odrobina wprawy w ubijaniu
białek wystarczy w zupełności, byście mogli cieszyć się tym wyjątkowym deserem.Anielskie ciasto jest naprawdę wyjątkowe w swej prostocie – śnieżnobiałe w środku, złociste na wierzchu i bardzo, bardzo lekkie. Smakuje wspaniale z odrobiną lukru różanego lub w towarzystwie lekko ubitej kremówki i świeżych
owoców. Jest również świetnym sposobem na wykorzystanie
białek pozostałych po karnawałowym smażeniu pączków ;) Warto spróbować go choć raz.Polecam :)* przepis z „Cake” Rachel Allen, z nieco zmienionymi przeze mnie proporcjamiSkładniki:300ml
białek (z około 7 – 8 dużych jaj)140g
mąki pszennejszczypta
soli200g drobnego
cukru do wypieków3/4 łyżeczki winianu potasu2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoWykonanie:
Mąkę oraz
sól przesiej do miski. Dodaj 150g
cukru i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok.Pozostałe 50g
cukru umieść w osobnej miseczce i przesiej do niego winian potasu. Wymieszaj.
Białka umieść w czystej, suchej misie miksera i ubijaj przez około 20 – 30 sekund, aż się spienią i zaczną zwiększać objętość. Cały czas ubijając, dodaj
cukier wymieszany z winianem potasu. Miksuj, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.Dodaj do piany ekstrakt
waniliowy i wymieszaj delikatnie. Na koniec wmieszaj do piany
mąkę z
cukrem, dodając około 1/4 na raz i mieszając bardzo ostrożnie, by nie wybić z mieszanki powietrza.Przełóż ciasto do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką (ja piekłam w formie na babkę, ale równie dobrze nada się keksówka lub okrągła forma o średnicy 20cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 – 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze pięknego złotego koloru, a patyczek wbity w jego środek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 – 15 minut, po czym delikatnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.Podawaj polukrowane lub z
bitą śmietaną i świeżymi
owocami.Smacznego :)