ßßß
Składniki:6 białek160g (1 szklanka) mąki pszennej + 2-3 łyżki do oprószenia owoców100g (1/2 szklanki) cukru100g masła2 łyżki domowego cukru z wanilią1 łyżka ekstraktu z wanilii1 i 1/2 (6g) łyżeczki proszku do pieczenia200g czerwonych porzeczekcukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić- porzeczki umyć i osuszyć- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier oraz cukier waniliowy
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników- do masy dodać ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- porzeczki dokładnie oprószyć mąką- na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Całość nie jest mocno słodka, a kwaskowate porzeczki dodają charakteru i świeżości wypiekowi.