ßßß
Kilka lat temu w kawiarni w Goczałkowicach chciałam zamówić ciasto do kawy. W menu moją uwagę przykuły dwie pozycje " szarlotka " i " jabłecznik ". Zaintrygowana sprawą postanowiłam zapytać obsługę jaka jest różnica między tymi deserami, uzyskana odpowiedź do dziś wywołuje mój uśmiech, usłyszałam wtedy, że jabłecznik jest, a szarlotki nie ma.Wikipedia natomiast twierdzi, iż jest to jedno i to samo. Co ciekawe, podobnie jak tort Pavlovej, wypiek został stworzony dla Rosjanina, dokładnie dla cara Aleksandra I, przez jego francuskiego cukiernika Marie-Antoine Carême. Inspiracją do nazwania ciasta charlotte russe (szarlotka rosyjska) była księżna Charlotta Pruska (Aleksandra Fiodorowna, żona cara Mikołaja I, szwagierka Aleksandra I).Ponieważ jabłecznik należy do moich ulubionych ciast, gdy w programie Rewolucja na talerzu spotkałam się z jego nową odmianą zakochałam się w niej natychmiast. Od dwóch lat regularnie gości na moim stole. Poniższy przepis zawiera modyfikacje, które udało mi się wypracować po jego wielokrotnym wykonaniu.Mini szarlotkiPotrzebne będą:4-6 jabłekgałązka rozmarynu1 łyżeczka cynamonu2 łyżki miodu1 łyżka soku z cytryny1 szklanka mielonych otrębów1 szklanka mielonych migdałów1/4 szklanki cukrułyżeczka masła do smażenia oraz 50-80g miękkiego masła do ciasta10 kokilekolej i otręby do wysypania kokilek
Przygotowanie:jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w plasterkisiekamy rozmaryn na maśle smażymy jabłka dodając cynamon, rozmaryn, miód i sok z cytryny, powinno to trwać 5-7 minpatelnię odstawiamy i przygotowujemy kruszonkęmielone otręby, migdały, cukier i miękkie masło mieszamy, aby sypka część zaczęła się sklejać w średniej wielkości grudkiżaroodporne kokilki smarujemy olejem i oprószamy otrębami
do tak przygotowanych naczynek nakładamy przesmażone jabłka
na wierzch nakładamy kruszonkę
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez 15-20 min i gotowe
Jeśli lubimy jabłeczniki z większą ilością jabłek, można zwiększyć ich liczbę do 10, zmniejszając przy tym ilość otrębów i migdałów, wtedy deser będzie bardziej soczysty.Świetnie smakuje podawany na ciepło z lodami, można jednak spożywać go również na zimno, do 5 dni nic się z nim nie dzieje.Smacznego;)