ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane z łososiem, czyli pomysł na Wielkanocne Śniadanie

Jajka faszerowane z łososiem, czyli pomysł na Wielkanocne Śniadanie

nazwa

Wykonanie

Już za tydzień Wielkanoc, najważniejsze Święta dla Chrześcijan. W tym okresie na stołach królują jajka - symbol nowego życia i Zmartwychwstania.
Przeglądając przepisy kulinarne zawsze zwracam uwagę na składniki danej potrawy. Ponieważ jeśli są to rzeczy które lubię jadać osobno jest duża szansa, że połączone razem dopełnią się osiągniemy prawdziwą ucztę.
Takim rewelacyjnym połączeniem, które dodatkowo świetnie nadaje się na Świąteczny stół i pozwoli go urozmaicić są jajka faszerowane z łososiem . Przepis znalazłam w książce kucharskiej braci Kuroniów, pozwoliłam go sobie jednak zmodyfikować, ponieważ nie lubię koperku, a w oryginale był. Ponadto zmieniłam proporcje, ponieważ farszu wyszło o połowę za dużo.
Potrzebne będą:
4 jajka
150g łososia norweskiego wędzonego
5 łyżek majonezu
pieprz
kiełki do dekoracji
Przygotowanie :
jajka gotujemy na twardo, obłupujemy
przekrawamy każde na pół ostrym nożem i wyciągamy żółtko
żółtka i łososia szatkujemy drobno i wrzucamy do miski
dodajemy majonez, pieprz i mieszamy
do wydrążonych białek nakładamy farsz i dekorujemy kiełkami, i gotowe :)
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/03/jajka-faszerowane-z-ososiem-czyli-pomys.html