Wykonanie
Uczysz się, czytasz książkę lub surfujesz po necie i nagle dopada Cię głód. Znasz to? Wtedy szybki bieg do kuchni i gdy już masz sięgać po coś niezdrowego, po
chipsy, paluszki lub
czekoladę nagle przychodzi refleksja, że może tym razem nie, może zjem coś innego. Ja wtedy najczęściej otwieram lodówkę i tworzę coś z niczego.Tak właśnie powstała ta
sałatka, nie robiłam jej nigdy wcześniej (w identycznej konfiguracji, podobne owszem), ale wyszła bardzo smaczna, więc z pewnością
będę do niej wracać.
Potrzebne będą:
kiełki fasoli mung
pomidor (dla 1osoby pół)
ser pleśniowy (najlepiej francuski, ostatnio często w Auchan w promocji za 5-9zł, bo turki, presidenty i mnichy są generalnie bez smaku)łyżka
majonezułyżka
sosu czosnkowegopieprz czarny świeżo mielony
kiełki lucerny (mają działanie antynowotworowe)
Przygotowanie:
kiełki i
pomidora myjemy
pomidora kroimy w kostkę
ser kroimy w półplasterkiwszystkie 3 składniki wrzucamy do miski w osobnej misce mieszamy
majonez z
sosem czosnkowym, doprawiamy
pieprzem do smaku i zalewamy nim
sałatkęprzyozdabiamy
kiełkami lucernySmacznego;)