ßßß Cookit - przepis na KAROB

KAROB

nazwa

Składniki

Wykonanie

Karob, to ciemnobrązowy proszek stosowany najczęściej jako substytut kakao.
Otrzymywany jest w wyniku zmielenia dojrzałych strąków drzewa karobowego – szarańczyna strąkowego (strąki te nazywane są chlebem świętojańskim).
Proszek karobowy to produkt 100% naturalny – nie dodaje się do niego żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani cukru, dzięki czemu może być stosowany również przez cukrzyków. Ma naturalnie słodki smak i zawiera wiele substancji odżywczych. Przede wszystkim są to cenne minerały takie jak: magnes, żelazo, potas, wapń, fosfor i sód oraz witaminy z grupy B. Dodatkową i jednocześnie bardzo ważną zaletą karobu jest to, że w przeciwieństwie do czekolady ma bardzo niską zawartość tłuszczu, nie wywołuje alergii oraz nie zawiera kofeiny.
Karob używany jest do wypieku ciast i ciasteczek oraz dla wzbogacenia smaku w różnego rodzaju deserach, polewach, budyniach i napojach.
Do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.
* Dla ciekawych: według Pisma Świętego (Mt 3:4) Jan Chrzciciel żywił się szarańczą (greckie słowo akris – szarańcza), a strąki szarańczynu bardzo przypominają szarańczę. Stąd wzięła się nazwa drzewa oraz nazwa świętojański – od Jana Chrzciciela.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/karob