Wykonanie
Karob, to ciemnobrązowy proszek stosowany najczęściej jako substytut
kakao.Otrzymywany jest w wyniku zmielenia dojrzałych strąków drzewa karobowego – szarańczyna strąkowego (strąki te nazywane są
chlebem świętojańskim).Proszek karobowy to produkt 100% naturalny – nie dodaje się do niego żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani
cukru, dzięki
czemu może być stosowany również przez cukrzyków. Ma naturalnie słodki smak i zawiera wiele substancji odżywczych. Przede wszystkim są to cenne minerały takie jak: magnes, żelazo, potas, wapń, fosfor i sód oraz witaminy z grupy B. Dodatkową i jednocześnie bardzo ważną zaletą karobu jest to, że w przeciwieństwie do
czekolady ma bardzo niską zawartość tłuszczu, nie wywołuje alergii oraz nie zawiera kofeiny.Karob używany jest do wypieku ciast i
ciasteczek oraz dla wzbogacenia smaku w różnego rodzaju deserach, polewach, budyniach i napojach.
Do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.* Dla ciekawych: według Pisma Świętego (Mt 3:4) Jan Chrzciciel żywił się szarańczą (greckie słowo akris – szarańcza), a strąki szarańczynu bardzo przypominają szarańczę. Stąd wzięła się nazwa drzewa oraz nazwa świętojański – od
Jana Chrzciciela.