Wykonanie
Ziemniaki z gzikiem, czyli przyprawionym
twarożkiem to dla mnie wyraz tęsknoty za latem i ciepłymi wieczorami spędzanymi przy ognisku w oczekiwaniu na pyszne pieczone
ziemniaki. Te z piekarnika to zdecydowanie nie to samo, mimo to są naprawdę pyszne, i co najważniejsze, pożywne, tanie i bardzo łatwe do przygotowania.Co nam będzie potrzebne:– kilka średniej wielkości
ziemniaków–
twarożek półtłusty 1 kostka– 2 łyżki
jogurtu greckiego– pęczek
szczypiorku– pół
ogórka zielonego– 1-2 ząbki
czosnku–
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
ziemniaki myjemy bardzo dokładnie pod bieżącą
wodą – najlepiej wyszorować je szczoteczką, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego lub czystej ściereczkikażdy
ziemniak zawijamy w kawałek folii aluminiowej (bardziej błyszcząca strona folii do wewnątrz)zawinięte w folie
ziemniaki układamy na blasze i pieczemy w temp. w temp. 200ºC przez 1 godzinę w czasie gdy
ziemniaki się pieką przygotowujemy gzik:
twarożek przekładamy do miski i rozdrabniamy go za pomocą widelca, dodajemy 2 łyżki
jogurtu, przeciśnięty przez praskę
czosnek (jeśli nie macie praski zetrzyjcie go na tarce o drobnych oczkach) i posiekany
szczypiorekogórka myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i na sitku odsączamy
wodę, którą wypuści
ogórek, odsączonego
ogórka dodajemy do
twarożku i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzempo godzinie pieczenia
ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i otwieramy folię (trzeba chwilę odczekać, żeby nie poparzyć paluchów) i otwarte wkładamy jeszcze na 10 min do piekarnikapo 10 min. wyjmujemy
ziemniaki i nacinamy je w krzyżyk do około połowy głębokości, po czym za pomocą widelca rozchylamy części
ziemniaka, do środka nakładamy trochę
twarożku i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 5 min, żeby
twarożek się zagrzał i lekko przyrumieniłSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments