ßßß
Ziemniaki z gzikiem, czyli przyprawionym twarożkiem to dla mnie wyraz tęsknoty za latem i ciepłymi wieczorami spędzanymi przy ognisku w oczekiwaniu na pyszne pieczone ziemniaki. Te z piekarnika to zdecydowanie nie to samo, mimo to są naprawdę pyszne, i co najważniejsze, pożywne, tanie i bardzo łatwe do przygotowania.Co nam będzie potrzebne:– kilka średniej wielkości ziemniaków– twarożek półtłusty 1 kostka– 2 łyżki jogurtu greckiego– pęczek szczypiorku– pół ogórka zielonego– 1-2 ząbki czosnku– sól, pieprz do smakuPrzygotowanie:ziemniaki myjemy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą – najlepiej wyszorować je szczoteczką, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego lub czystej ściereczkikażdy ziemniak zawijamy w kawałek folii aluminiowej (bardziej błyszcząca strona folii do wewnątrz)zawinięte w folie ziemniaki układamy na blasze i pieczemy w temp. w temp. 200ºC przez 1 godzinę w czasie gdy ziemniaki się pieką przygotowujemy gzik: twarożek przekładamy do miski i rozdrabniamy go za pomocą widelca, dodajemy 2 łyżki jogurtu, przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli nie macie praski zetrzyjcie go na tarce o drobnych oczkach) i posiekany szczypiorekogórka myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i na sitku odsączamy wodę, którą wypuści ogórek, odsączonego ogórka dodajemy do twarożku i doprawiamy do smaku solą i pieprzempo godzinie pieczenia ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i otwieramy folię (trzeba chwilę odczekać, żeby nie poparzyć paluchów) i otwarte wkładamy jeszcze na 10 min do piekarnikapo 10 min. wyjmujemy ziemniaki i nacinamy je w krzyżyk do około połowy głębokości, po czym za pomocą widelca rozchylamy części ziemniaka, do środka nakładamy trochę twarożku i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 5 min, żeby twarożek się zagrzał i lekko przyrumieniłSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments