Wykonanie

Pamiętacie jeszcze przedświąteczny wpis, w którym pytałam Was co ugotować z okazji premiery nowego serialu stacji AXN o Hannibalu Lecterze ? Dziękuję za Wasze podpowiedzi, najbardziej ze wszystkich ucieszyła mnie jednak
wątróbka . Sama bardzo ją lubię, a dzięki temu, że i Hannibal był jej wielbicielem, do promocji serialu o tej specyficznej postaci nadaje się idealnie. Jeśli więc jesteście ciekawi i nie
boicie się zajrzeć dalej, przeczytajcie jak ją przygotowałam.Hannibala Lectera nie trzeba chyba nikomu przedstawiać – smakosz, koneser wybornej kuchni, znawca sztuki, wybitny psychiatra i… kanibal. Jedna cecha, która powoduje, że nie chciałabym spotkać się z nim w cztery oczy. Mimo to jest w tej postaci coś, co pociąga i fascynuje, tak jak i w aktorze, który wcielił się w rolę serialowego Hannibala. Przyznajcie, że Mads Mikkelsen w fartuchu wygląda bardziej niż zachęcająco… A o tym, czy w nowej roli radzi sobie równie dobrze jak wygląda będzie można przekonać się całkiem niedługo – polska premiera Hannibala już 10 kwietnia.

Photo: AXNDla wielu osób
wątróbka to traumatyczne przeżycie z dzieciństwa, kojarzące się ze stołówkowym daniem o dziwnym zapachu i konsystencji. Pewnie sama miałabym takie wspomnienia, gdyby nie moja Babcia, która
wątróbkę potrafi przygotować jak nikt inny.
Wątróbka mojej Babci jest przypieczona na zewnątrz, miękka i różowa w środku i przede wszystkim zasmażona z
cebulką, a nie podawana z brązową mazią stanowiącą nieapetyczny sos. Dobrze przyrządzona
wątróbka potrafi być prawdziwym rarytasem. Jeśli nie
mieliście jeszcze okazji spróbować takiej naprawdę pysznej, to polecam poniższy przepis.

Co nam będzie potrzebne:– 500 g
wątróbki drobiowej (najlepsza będzie
wątróbka z
indyka, jest bardzo dobra w smaku i łatwa do wyczyszczenia)– 1
cebula–
sól,
pieprz, suszony
tymianek i
lubczyk–
mleko do wymoczenia
wątróbki–
olej i łyżka
masła do smażeniaPrzygotowanie:
wątróbkę myjemy, czyścimy z białych błon, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, po czym zalewamy
mlekiem, przykrywamy talerzykiem albo folią i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, żeby się wymoczyławymoczoną
wątróbkę ponownie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i smarujemy marynatą – łyżka
oleju, po 1 łyżeczce
lubczyku i
tymianku, przykrywamy folią i marynujemy, najlepiej całą noc

zamarynowaną
wątróbkę smażmy na bardzo mocno rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami
oleju (
wątróbka powinna smażyć się krótko, inaczej stwardnieje, dobrze usmażona
wątróbka jest ładnie brązowa z zewnątrz, a w środku różowa i krucha), w trakcie smażenia dodajemy 1 łyżkę
masła pod koniec smażenia można razem z
wątróbką podsmażyć pokrojoną w krążki
cebulkę, można też usmażyć
cebulkę osobno na samym końcu
wątróbkę przyprawiamy
solą i
pieprzem, podajemy z
cebulką i świeżym
pieczywem
Myślicie, że Hannibalowi smakowałaby tak przygotowana wątróbka?Więcej o nowej produkcji stacji AXN przeczytacie TUTAJKomentarzecommentsPowered by Facebook Comments