ßßß
Oto, co wyszło z moich eksperymentów z ciastem na focaccię. Po dodaniu do niego płatków suszonej papryki i udekorowaniu słodkimi pomidorami zjedliśmy na kolację przepyszny włoski chlebek, do którego nie jest potrzebne nic oprócz kilku kropel oliwy i chwili wolnego czasu, aby się nim nacieszyć. Gdyby tylko to ciasto drożdżowe szybciej rosło…Co nam będzie potrzebne:– 350 g mąki pszennej– pół łyżeczki soli– 210 ml letniej wody– 7 g drożdży instant. albo 14 g drożdży świeżych– 1 łyżka oliwy z oliwek– 2 łyżki suszonych płatków papryki (można kupić w większości sklepów w dziale z przyprawami)– kilka pomidorków koktajlowych (ja nie miałam akurat koktajlowych i użyłam zwykłego pomidora)– do posypania suszona bazylia i ewentualnie suszona mięta
Przygotowanie:ciasto na focaccię przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinępo godzinie do ciasta dodajemy płatki papryki, zagniatamy jeszcze raz i formujemy jeden lub dwa płaskie, ale niezbyt cienkie placki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na jeszcze 20 minpo 20 min kciukiem robimy w cieście wgłębienia i odstawiamy na 10 minpo tym czasie na ciasto wykładamy plastry pomidora (jeśli używacie koktajlowych to wystarczy przekroić je na połowę), posypujemy wszystko bazylią i miętą, polewamy całość kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na ok. 20-25min. (sprawdzać czy się nie przypala!)
Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments