Wykonanie

Oto, co wyszło z moich eksperymentów z
ciastem na focaccię. Po dodaniu do niego
płatków suszonej
papryki i udekorowaniu słodkimi
pomidorami zjedliśmy na kolację przepyszny włoski chlebek, do którego nie jest potrzebne nic oprócz kilku kropel
oliwy i chwili wolnego czasu, aby się nim nacieszyć. Gdyby tylko to
ciasto drożdżowe szybciej rosło…Co nam będzie potrzebne:– 350 g
mąki pszennej– pół łyżeczki
soli– 210 ml letniej
wody– 7 g
drożdży instant. albo 14 g
drożdży świeżych– 1 łyżka
oliwy z oliwek– 2 łyżki suszonych
płatków papryki (można kupić w większości sklepów w dziale z
przyprawami)– kilka
pomidorków koktajlowych (ja nie miałam akurat koktajlowych i użyłam zwykłego
pomidora)– do posypania suszona
bazylia i ewentualnie suszona
mięta
Przygotowanie:ciasto na focaccię przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinępo godzinie do ciasta dodajemy
płatki papryki, zagniatamy jeszcze raz i formujemy jeden lub dwa płaskie, ale niezbyt cienkie placki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na jeszcze 20 minpo 20 min kciukiem robimy w cieście wgłębienia i odstawiamy na 10 minpo tym czasie na ciasto wykładamy plastry
pomidora (jeśli używacie koktajlowych to wystarczy przekroić je na połowę), posypujemy wszystko
bazylią i
miętą, polewamy całość kilkoma kroplami
oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na ok. 20-25min. (sprawdzać czy się nie przypala!)

Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments