ßßß Cookit - przepis na Rogaliki „Pani Helenki”

Rogaliki „Pani Helenki”

nazwa

Wykonanie

« Tarta z morelami
Spaghetti napoli »
Kiedy byłam mała, chodziłam z rodzicami na imieniny do Pani Helenki, która zawsze w zanadrzu miała przepyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. Oczywiście przepis przechwyciła mama… i po latach, ja 😉 Do zrobienia rogalików przymierzałam się kilka miesięcy. Ostatnio piekłam je chyba zimą. Nigdy nie mogę się zebrać, brakuje czasu, bo ich produkcja trochę trwa
Składnki ciasta:
– 50g drożdży
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5kg mąki
– 2 żółtka (zostawiamy białka, bo będą później potrzebne)
– 250g margaryny (Kasi :))
– łyżka cukru
powidła śliwkowe do środka i cukier do posypania
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem do momentu jak się rozpuszczą. Kiedy roztwór jest gotowy wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami. Intensywnie zagniatamy ciasto, do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Odstawiamy je na 30 minut, aby troszkę urosło. Następnie dzielimy na kilka partii i rozwałkowujemy ciasto. Kroimy w niewielkie trójkąciki, na jakie kładziemy powidła śliwkowe. Zawijamy, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180stopni.
Oryginalny przepis miał w składzie śmietanę, jaką zamieniłam na mleko. Ciasto jest o wiele delikatniejsze
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/08/rogaliki-pani-helenki