ßßß
Składnki ciasta:– 50g drożdży– 0,5 szklanki mleka– 0,5kg mąki– 2 żółtka (zostawiamy białka, bo będą później potrzebne)– 250g margaryny (Kasi :))– łyżka cukru– powidła śliwkowe do środka i cukier do posypania
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem do momentu jak się rozpuszczą. Kiedy roztwór jest gotowy wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami. Intensywnie zagniatamy ciasto, do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Odstawiamy je na 30 minut, aby troszkę urosło. Następnie dzielimy na kilka partii i rozwałkowujemy ciasto. Kroimy w niewielkie trójkąciki, na jakie kładziemy powidła śliwkowe. Zawijamy, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180stopni.
Oryginalny przepis miał w składzie śmietanę, jaką zamieniłam na mleko. Ciasto jest o wiele delikatniejsze