Wykonanie
HomeDANIA REGIONALNEkluski śląskie
Przestawiam przepis na kluski śląskie jak sama nazwa sugeruje pochodzą ze Sląska...Kluski ziemniaczane z dziurką podawane do różnego rodzaju
mięs i
sosów..Szybkie i łatwe w wykonaniu la każdego..Produkty:1 kg
ziemniaków3-4
jajkamąka ziemniaczana/dodaję 1/4 porcji
ziemniaków po ugotowaniu jak na zdjęciu/
mąka pszennasólWykonanie:
Ziemniaki gotujemy W MUNDURKACH W OSOLONEJ WODZIE. PRZEPUSZCZAMY PRZEZ PRASKĘ NA STOLNICĘ..
DZIELIMY JAK NA RYSUNKU 2/3 KARTOFLI+ 1/3 MAKI KARTOFLANEJ.ROBIMY WGNIECENIE I WBIJAMY
JAJKA .ZAGNIATAMY CIASTO PODSYPUJĄC
MĄKĄ PSZENNA ,WYRABIAMY AZ CIASTO TWORZY JEDNOLITĄ PULCHNA MASĘ.DZIELIMY NA CZEŚCI I RĘKOMA WYRABIAŁY WAŁKI ,NASTEPNIE KROIMY i KULAMY NA KULĘ.SPŁASZCZAMY RĘKĄ A NA ŚRODKU PALCEM ROBIMY DOŁEK..
WRZUCAMY DO GORĄCEJ OSOLONEJ WODY/GARNEK MUSI BYĆ DUŻY BY SWOBODNIE PŁYWAŁY /PRZYKRYWAMY PO 5 MINUTACH DELIKATNIE MIESZAMY.JAK WYPŁYNĄ NA WIERZCH MOŻNA WYCIĄGAĆ..PODAJMY Z
BITKAMI. ROLADAMI WOŁOWYMI .
kaczką lub pieczoną
karkówką z
kapustą KISZONĄ LUB CZERWONĄ.SmacznegoCiekawostki:Kluski śląskie (kluski białe,
biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy) wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku. Na Górnym Śląsku, gdzie znane są kluski białe i czarne, podawane są one do obiadu na osobnych półmiskach.Powiązany przepis:
bitki wołowe tradycyjne
kiszona kapusta gotowanaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy