ßßß Cookit - przepis na Smacznego

Smacznego

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną.
źródło : /" Krok po kroku "/
Składniki na ok. 25 pączków:
250 ml mleka
30 g drożdży
70 g cukru
500 g mąki
sól
skórka starta z cytryny
3 żółtka
łyżka rumu
80 g masła
olej do smażenia
200 g bitej śmietany
słoik powideł śliwkowych
Sposób wykonania:
Szklankę mleka podgrzewamy.
W miseczce rozkruszamy drożdże z odrobiną cukru , połową szklanki mleka i 4 łyżkami mąki.
Wszystkie składniki dobrze mieszamy , aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki , szczyptę soli oraz skórkę z cytryny.
Na środku robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn.
Dodajemy resztę mleka oraz rum.
Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką.
Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut.
Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka.
Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie.
Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki.
Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu.
Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bita śmietaną.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/02/paczki-bawarskie.html