Wykonanie
Muszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak
cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze
oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę
powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia
bita śmietaną.źródło : /" Krok po kroku "/
Składniki na ok. 25 pączków:250 ml
mleka30 g
drożdży70 g
cukru500 g
mąkisólskórka starta z
cytryny3
żółtkałyżka
rumu80 g
masłaolej do smażenia200 g
bitej śmietanysłoik
powideł śliwkowychSposób wykonania:Szklankę
mleka podgrzewamy.W miseczce rozkruszamy
drożdże z odrobiną
cukru , połową szklanki
mleka i 4 łyżkami
mąki.Wszystkie składniki dobrze mieszamy , aby
drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia.Do drugiej miski wsypujemy resztę
mąki , szczyptę
soli oraz
skórkę z cytryny.Na środku robimy wgłębienie i wrzucamy do niego
żółtka i wyrośnięty rozczyn.Dodajemy resztę
mleka oraz
rum.Na koniec wlewamy letnie
mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone
masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko
mąką.Oprószamy
mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut.Ciasto rozwałkujemy na oprószonej
mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka.Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie.Do rondla wlewamy
olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy
olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki.Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu.Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy
bita śmietaną.Smacznego