ßßß Cookit - przepis na Rogaliki dyniowe

Rogaliki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Rogaliki dyniowe to pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche.
Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę, która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe.
Z poniższej ilości składników przygotujecie około 40 niezbyt dużych rogalików . Pamiętajcie, żeby bardzo cienko rozwałkowywać ciasto, gdyż dodatek sody oczyszczonej sprawia, że rogaliki rosną podczas pieczenia.
Składniki:
2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej + do podsypywania
120g masła
150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
60g cukru pudru
60g domowego cukru waniliowego
2 żółtka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150g czekośliwki lub powideł śliwkowych (skorzystaj z przepisu na czekośliwkę)
opcjonalnie 1 białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być zimne
- do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać cukier puder i domowy cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, purée z dyni, żółtka, cynamon oraz sól, ze składników zagnieść gładkie ciasto
- ciasto powinno wyjść bardziej lepkie i miękkie od tradycyjnego ciasta kruchego, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki (w zależności od konsystencji purée, może zaistnieć potrzeba dodania jej nieco więcej niż przewiduje przepis)
- ciasto zafoliować, schłodzić
- schłodzone ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła
- placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko do środka tak, by powstał rogalik
- gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia urosną
- ciasto można z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem (ja tego nie robiłam)
- rogaliki piec w 180-190 stopniach przez około 15 minut
- upieczone delikatnie zdjąć z blachy (są dość kruche na ciepło)
- w identyczny sposób postępować z resztą ciasta
- rogaliki tuż po upieczeniu są kruche, na drugi dzień (bez względu na sposób przechowywania) nieco miękną, nie wpływa to jednak na ich walory
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/09/rogaliki-dyniowe.html