Wykonanie
Rogaliki
dyniowe to pyszne, kruche
ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i
soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi
cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche.Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę, która idealnie pasuje do smaku dyni i
cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne
powidła śliwkowe.Z poniższej ilości składników przygotujecie około 40 niezbyt dużych rogalików . Pamiętajcie, żeby bardzo cienko rozwałkowywać ciasto, gdyż dodatek
sody oczyszczonej sprawia, że rogaliki rosną podczas pieczenia.

Składniki:2 i 1/4 szklanki (360g)
mąki pszennej + do podsypywania120g
masła150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)60g
cukru pudru60g domowego
cukru waniliowego2
żółtka2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli150g czekośliwki lub
powideł śliwkowych (skorzystaj z przepisu na czekośliwkę)opcjonalnie 1
białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być zimne- do miski przesiać
mąkę z
sodą oczyszczoną, dodać
cukier puder i domowy
cukier waniliowy, zimne
masło pokrojone na drobne kawałki, purée z dyni,
żółtka,
cynamon oraz
sól, ze składników zagnieść gładkie ciasto- ciasto powinno wyjść bardziej lepkie i miękkie od tradycyjnego ciasta kruchego, nie należy jednak dodawać zbyt dużo
mąki (w zależności od konsystencji purée, może zaistnieć potrzeba dodania jej nieco więcej niż przewiduje przepis)- ciasto zafoliować, schłodzić

- schłodzone ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać
mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła- placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko do środka tak, by powstał rogalik- gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia urosną

- ciasto można z wierzchu posmarować roztrzepanym
białkiem (ja tego nie robiłam)- rogaliki piec w 180-190 stopniach przez około 15 minut- upieczone delikatnie zdjąć z blachy (są dość kruche na ciepło)- w identyczny sposób postępować z resztą ciasta- rogaliki tuż po upieczeniu są kruche, na drugi dzień (bez względu na sposób przechowywania) nieco miękną, nie wpływa to jednak na ich walory