ßßß Cookit - przepis na Sorbet mocno cytrynowy

Sorbet mocno cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Żar leje się z nieba, a za mną nadal 'chodzą' cytryny! Woda z cytryną już nie działa, domowa mrożona herbata z mnóstwem cytryn i limonek również... co robić?
A odpowiedzią jest sorbet! Pyszny, zimny, idealny!
Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji... na wszelki wypadek ;)
Składniki: szklanka wody 1/3 szklanki cukru sok z 4 dużych cytryn skórka starta z 2 cytryn 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej lub napoju typu sprite (wtedy polecam dodać mniej cukru)W rondelku wymieszać skórkę startą z cytryny z wodą i cukrem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez parę minut, aż cukier się całkowicie rozpuści, a woda się trochę wygotuje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny raz wodę mineralną gazowaną. Zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją bądź włożyć do zamrażarki i mrozić przez około 3 godziny, co 30-40 minut wyjmować i całość mieszać. Smacznego :)
Z moimi ulubionymi paluszkami miętowymi :))
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/08/sorbet-mocno-cytrynowy.html