Wykonanie
Jeszcze wczoraj były na niej pojedyncze kwiaty mniszka lekarskiego a dziś... żółte morze za oknem. Od kilku lat robię
syrop z kwiatów mniszka, tzw. „miodek mniszkowy”

„ Miodek” mniszkowySkładniki:350-400 szt. kwiatów mniszka3
cytryny1 litr
wody1 kg
cukruWykonanie:Kwiaty mniszka zalać
wodą,dodać 1
cytrynę pokrojoną w plastryCałość zagotować i gotować na małym ogniu 15 min.Przykryty garnek odstawić na 12 godzin (na całą noc)Kwiaty z
cytryną przelać na sito i starannie wycisnąć.Dodać
cukier i sok z pozostałych
cytryn;doprowadzić do wrzenia i wolno gotować przez 30-50 minutdo pożądanej konsystencji.Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i zostawić na zakrętkach do wystygnięcia.

Właściwości: na kaszel i chrypkę, w dolegliwościch wątroby *Dawkowanie:2-3 łyżeczki w ciągu dniamożna nim słodzić
herbatę* Więcej informacji o mniszku lekarskim znajdziecie w zakładce
ZIOŁA . Zapraszam.