ßßß Cookit - przepis na Mini pizze francuskie

Mini pizze francuskie

nazwa

Wykonanie

ENGLISH VERSION - scroll down
Zwykle jestem zwolenniczką gotowania od podstaw, ale temu pół-gotowcowi bardzo trudno się oprzeć. Setki możliwości ukryte w ciasno zapakowanym ruloniku, ot co! Możliwości zarówno jeśli chodzi o nadzienie, ale też o sposób zawijania, owijania, składania... no właśnie! Potem tylko chwila w piekarniku i możemy zajadać się tą apetycznie kruszącą się przyjemnością! Jako istny łakomczuch najczęściej przygotowuję wypieki z ciasta francuskiego na słodko, ale dzisiaj dla odmiany było wytrawnie! Taka oto leniwa wersja pizzy na kolację:
Składniki (6 sztuk):
1 opakowanie ciasta francuskiego (płat ciasta około 25x40 cm)
pół puszki pomidorów krojonych
kilka plasterków sera żółtego lub ser tarty
dodatki np. plastry salami, cienkie półplasterki cebuli, świeże lub suszone zioła
opcjonalnie: ząbek czosnku, sól
Przygotowanie:
Pomidory podsmażyć na patelni na średnim ogniu, tak by odparować jak najwięcej wody, powinna z nich powstać dość gęsta pasta pomidorowa. Można wcisnąć do pomidorów ząbek czosnku i nieco posolić - do smaku. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na 6 kwadratów. Brzegi każdego kawałka (około 1 cm) zawinąć do środka i przycisnąć za pomocą widelca. Każdy kwadrat ciasta posmarować pastą z pomidorów, nałożyć dodatki np. po plasterku salami, odrobinie pokrojonej cebuli, na koniec ułożyć kawałki sera i ewentualnie posypać ziołami suszonymi (lub świeżymi po upieczeniu). Mini pizze piec na papierze do pieczenia (dołączonym do gotowego ciasta francuskiego) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 C przez około 20-25 minut. Powinny być podpieczone od spodu. Smacznego!
PUFF PASTRY MINI PIZZAS
Ingredients (for 6 pieces):
1 sheet of puff pastry pizza (approx. 25x40 cm)
half cup of canned tomatoes (chopped)
6 slices of cheese or handful of grated cheese
additionally: some ham or salami, half slices of onion, herbs fresh or dried
garlic, salt
Preparation:
Fry tomatoes on the medium heat to reduce liquid. You should get thick tomato paste. Add salt and garlic to taste. Divide puff pastry into 6 even rectangles. Form mini pizza edges by folding about 1 cm of each side of each rectangle to the inside and squeezing with a fork. Cover each piece with tomato sauce, put other toppings and cheese. Bake on the baking paper in oven preheated to 190 C for about 20-25 minutes. They should be crispy on the bottom.
Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/03/mini-pizze-francuskie.html