Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downZwykle jestem zwolenniczką gotowania od podstaw, ale temu pół-gotowcowi bardzo trudno się oprzeć. Setki możliwości ukryte w ciasno zapakowanym ruloniku, ot co! Możliwości zarówno jeśli chodzi o nadzienie, ale też o sposób zawijania, owijania, składania... no właśnie!
Potem tylko chwila w piekarniku i możemy zajadać się tą apetycznie kruszącą się przyjemnością! Jako istny łakomczuch najczęściej przygotowuję wypieki z
ciasta francuskiego na słodko, ale dzisiaj dla odmiany było wytrawnie! Taka oto leniwa wersja pizzy na kolację:
Składniki (6 sztuk):1 opakowanie
ciasta francuskiego (płat ciasta około 25x40 cm)pół puszki
pomidorów krojonychkilka plasterków
sera żółtego lub
ser tartydodatki np. plastry
salami, cienkie półplasterki
cebuli, świeże lub suszone
ziołaopcjonalnie: ząbek
czosnku,
sólPrzygotowanie:
Pomidory podsmażyć na patelni na średnim ogniu, tak by odparować jak najwięcej
wody, powinna z nich powstać dość gęsta pasta pomidorowa. Można wcisnąć do
pomidorów ząbek
czosnku i nieco posolić - do smaku.
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na 6 kwadratów. Brzegi każdego kawałka (około 1 cm) zawinąć do środka i przycisnąć za pomocą widelca. Każdy kwadrat ciasta posmarować pastą z
pomidorów, nałożyć dodatki np. po plasterku
salami, odrobinie pokrojonej
cebuli, na koniec ułożyć kawałki
sera i ewentualnie posypać
ziołami suszonymi (lub świeżymi po upieczeniu). Mini pizze piec na papierze do pieczenia (dołączonym do gotowego
ciasta francuskiego) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 C przez około 20-25 minut. Powinny być podpieczone od
spodu. Smacznego!
PUFF PASTRY MINI PIZZASIngredients (for 6 pieces):1 sheet of puff pastry pizza (approx. 25x40 cm)half cup of canned tomatoes (chopped)6 slices of cheese or handful of grated cheeseadditionally: some ham or
salami, half slices of onion, herbs fresh or driedgarlic, saltPreparation:Fry tomatoes on the medium heat to reduce liquid. You should get thick tomato paste. Add salt and garlic to taste. Divide puff pastry into 6 even rectangles. Form mini pizza edges by folding about 1 cm of each
side of each rectangle to the inside and squeezing with a fork. Cover each piece with tomato sauce, put other toppings and cheese. Bake on the baking paper in oven preheated to 190 C for about 20-25 minutes. They should be crispy on the bottom.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)