ßßß
Składniki (6 sztuk):1 opakowanie ciasta francuskiego (płat ciasta około 25x40 cm)pół puszki pomidorów krojonychkilka plasterków sera żółtego lub ser tartydodatki np. plastry salami, cienkie półplasterki cebuli, świeże lub suszone ziołaopcjonalnie: ząbek czosnku, sólPrzygotowanie:Pomidory podsmażyć na patelni na średnim ogniu, tak by odparować jak najwięcej wody, powinna z nich powstać dość gęsta pasta pomidorowa. Można wcisnąć do pomidorów ząbek czosnku i nieco posolić - do smaku. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na 6 kwadratów. Brzegi każdego kawałka (około 1 cm) zawinąć do środka i przycisnąć za pomocą widelca. Każdy kwadrat ciasta posmarować pastą z pomidorów, nałożyć dodatki np. po plasterku salami, odrobinie pokrojonej cebuli, na koniec ułożyć kawałki sera i ewentualnie posypać ziołami suszonymi (lub świeżymi po upieczeniu). Mini pizze piec na papierze do pieczenia (dołączonym do gotowego ciasta francuskiego) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 C przez około 20-25 minut. Powinny być podpieczone od spodu. Smacznego!
PUFF PASTRY MINI PIZZASIngredients (for 6 pieces):1 sheet of puff pastry pizza (approx. 25x40 cm)half cup of canned tomatoes (chopped)6 slices of cheese or handful of grated cheeseadditionally: some ham or salami, half slices of onion, herbs fresh or driedgarlic, saltPreparation:Fry tomatoes on the medium heat to reduce liquid. You should get thick tomato paste. Add salt and garlic to taste. Divide puff pastry into 6 even rectangles. Form mini pizza edges by folding about 1 cm of each side of each rectangle to the inside and squeezing with a fork. Cover each piece with tomato sauce, put other toppings and cheese. Bake on the baking paper in oven preheated to 190 C for about 20-25 minutes. They should be crispy on the bottom.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)