Wykonanie
Do przygotowania tego iście królewskiego i przepysznego, ale bardzo łatwego śniadania zainspirował mnie przepis na frittatę z książki "Nigella ekspresowo". Taki omlet na kanapce to nic innego, jak jajecznica z dodatkami w wersji "poranny leń" - podczas przygotowywania nie trzeba nawet mieszać ani też używać widelca przy jedzeniu. Po usmażeniu wystarczy frittatę podzielić, ułożyć na kromce
chleba czy grzance, dodać liść
sałaty, może
pomidora i już! Czy to nie brzmi wspaniale? A jak wygląda! Ja nie
mogę się oprzeć tym kolorom! Nawet w środku tygodnia można znaleźć czas na takie śniadanie. Zresztą, frittata o każdej
porze dnia smakuje równie wyśmienicie! ;)

Składniki (1 porcja):2
jajkaszczypta
solimasło do smażeniaulubione dodatki np.:posiekana
dymka (lub
szczypiorek)pokrojona drobno
szynkawiórki
żółtego seradodatkowo, do podania:2 kromki
chleba razowego2 liście
sałatypomidorki koktajlowedodatkowy
szczypiorekPrzygotowanie:
Jajka rozmącić (np. w kubku) dodając szczyptę
soli, można już teraz dorzucić część dodatków. Na małej patelni rozgrzać odrobinę
masła, wylać masę jajeczną tak, aby pokryła dno patelni, na wierzchu porozrzucać dodatki (1). Smażyć na niewielkim ogniu, aż
jajko się zetnie. Można podczas smażenia przechylając lekko patelnię podważać delikatnie brzeg frittaty, aby nieścięta masa wpłynęła pod spód i miała szansę się usmażyć. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia "dosmażenia", złożyć omlet na trzy części (2,3), przekroić na pół i ułożyć na przygotowanym wcześniej
pieczywie. Posypać
szczypiorkiem, podawać z
sałatą i
pomidorkami. Smacznego!


