Wykonanie
Oatmeal chocolate hedgehogs scroll down for EnglishOryginalny przepis w wersji z
płatkami kukurydzianymi pochodzi z "Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka", więc chyba łatwo odgadnąć, że wykonanie tych
ciasteczek jest dziecinnie proste! Nie potrzeba nawet piekarnika, żeby się nimi cieszyć. Wystarczy garnek i kilka chwil przygotowań. No i jeszcze oczekiwanie, ale i tak obstawiam, że nie zdążą zastygnąć zanim się do nich dobierzecie! ;) U mnie w wersji z
płatkami owsianymi, bo kukurydziane jakoś rzadko goszczą w moim domu.
Składniki (na około 30
jeżyków):100 g
margaryny100 g
cukru pudru (ok. 9 łyżek)3-4 łyżki
miodu4 łyżki
kakao150 g
płatków owsianych (ok. 1,5 szklanki) (w oryginalnym przepisie są
płatki kukurydziane)Przygotowanie:Do garnka włożyć
margarynę,
cukier puder,
miód i
kakao, trzymać na niewielkim ogniu często mieszając. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się wymieszają, a następnie wyłączyć palnik. Wsypać
płatki owsiane i wymieszać dokładnie z
czekoladową masą. Za pomocą dwóch łyżeczek nabierać masę i wykładać porcje na papier do pieczenia lub np. do mini papilotek. Zostawić do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Ja nie
mogę się powstrzymać i zaczynam je podjadać niemal od razu ;) Smacznego!
Polish name means literally "Oatmeal chocolate hedgehogs"No-bake oatmeal cookies (about 30):100 g
margarine100 g caster sugar3-4 tablespoons honey4 tablespoons cocoa powder150 g (about 1 , 5 cup) rolled oats / jumbo oats (you can use cornflakes instead)Preparation:Put
margarine, caster sugar, honey and cocoa powder in the saucepan. Heat up and stir until everything is mixed together. Turn the heat off, add oats and mix everything together untill oats are covered with chocolate mixture. Using two teaspoons shape small cookies and drop them on waxed paper (baking paper). Wait few hours (you can put them in a fridge for a while) until hardened or start eating right away if you can't wait! (just like me) ;)Thanks for looking! Feel free to comment in English!