ßßß Cookit - przepis na Owsiane czeko-jeże

Owsiane czeko-jeże

nazwa

Wykonanie

Oatmeal chocolate hedgehogs scroll down for English
Oryginalny przepis w wersji z płatkami kukurydzianymi pochodzi z "Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka", więc chyba łatwo odgadnąć, że wykonanie tych ciasteczek jest dziecinnie proste! Nie potrzeba nawet piekarnika, żeby się nimi cieszyć. Wystarczy garnek i kilka chwil przygotowań. No i jeszcze oczekiwanie, ale i tak obstawiam, że nie zdążą zastygnąć zanim się do nich dobierzecie! ;) U mnie w wersji z płatkami owsianymi, bo kukurydziane jakoś rzadko goszczą w moim domu.
Składniki (na około 30 jeżyków):
100 g margaryny
100 g cukru pudru (ok. 9 łyżek)
3-4 łyżki miodu
4 łyżki kakao
150 g płatków owsianych (ok. 1,5 szklanki) (w oryginalnym przepisie są płatki kukurydziane)
Przygotowanie:
Do garnka włożyć margarynę, cukier puder, miód i kakao, trzymać na niewielkim ogniu często mieszając. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się wymieszają, a następnie wyłączyć palnik. Wsypać płatki owsiane i wymieszać dokładnie z czekoladową masą. Za pomocą dwóch łyżeczek nabierać masę i wykładać porcje na papier do pieczenia lub np. do mini papilotek. Zostawić do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Ja nie mogę się powstrzymać i zaczynam je podjadać niemal od razu ;) Smacznego!
Polish name means literally "Oatmeal chocolate hedgehogs"
No-bake oatmeal cookies (about 30):
100 g margarine
100 g caster sugar
3-4 tablespoons honey
4 tablespoons cocoa powder
150 g (about 1 , 5 cup) rolled oats / jumbo oats (you can use cornflakes instead)
Preparation:
Put margarine, caster sugar, honey and cocoa powder in the saucepan. Heat up and stir until everything is mixed together. Turn the heat off, add oats and mix everything together untill oats are covered with chocolate mixture. Using two teaspoons shape small cookies and drop them on waxed paper (baking paper). Wait few hours (you can put them in a fridge for a while) until hardened or start eating right away if you can't wait! (just like me) ;)
Thanks for looking! Feel free to comment in English!
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/02/owsiane-czeko-jeze.html