ßßß
Składniki:250 g ziaren słonecznika,spora garść świeżej bazylii (najlepiej 4-5 łodyżek z liśćmi)50 g suszonych śliwek,2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie),2 ząbki czosnku,2 łyżki soku z cytryny,5 łyżek zimnej wody,płaska łyżeczka mielonego kminu,pieprz świeżo mielony,sól do smaku.
Przygotowanie:Ziarna słonecznika opłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać wodą, tak, aby nad warstwą słonecznika znajdowało się ok 4-5 cm wody. Odstawić na noc do namoknięcia. Przed przygotowaniem pasty słonecznik odcedzić, a następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie blendowany.Śliwki zalać wrzątkiem i namaczać przez kilka minut. Gdy zmiękną odcedzić i przełożyć do naczynia ze słonecznikiem.Czosnek obrać i przekroić na mniejsze cząstki, przełożyć do słonecznika.Bazylię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dodać do reszty składników.Całość zmielić na gładką masę blendując około 5 minut (tu czas może się wydłużyć jeśli blender ma mniejszą moc). Następnie dodać przyprawy oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Smacznego!