Wykonanie
Szpinak,
makaron i
ricotta to jedno z moich ulubionych połączeń, które sprawdzają się zawsze, gdy już nie wiem co przygotować na obiad. Te trzy składniki, podane razem, zawsze będą mi smakowały.Dlatego z ogromną przyjemnością dzielę się z
Wami tym przepisem na pyszny
makaron muszle (po włosku conchiglioni). Jeśli lubicie
szpinak i
ricottę, ten przepis jest właśnie dla Was :)


Składniki:ok. 20 sztuk
makaronu muszle,400 g
mrożonego szpinaku,250 g
świeżego szpinaku baby (opcjonalnie),250 g
sera ricotta,2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
soli,
pieprz do smaku.100 ml passaty pomidorowej doprawionej
solą i
pieprzem
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić w rondlu i podgotować go. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i doprawić
solą.
Szpinak baby umyć i wrzucić go do wrzącej
wody na 3 minuty. Odcedzić i odstawić na bok.
Makaron podgotować we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Do
szpinaku w rondlu dodać
ricottę i całość dokładnie wymieszać doprawiając
solą i
pieprzem. Dołożyć także ugotowany
szpinak.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dno wylać passatę doprawioną
solą i
pieprzem. Na
sosie pomidorowym układać muszle wypełnione farszem. Całość można posypać ulubionym
serem np.
mozzarellą.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić naczynie. Zapiekać przez ok 20 minut.Smacznego!