ßßß

Składniki:ok. 20 sztuk makaronu muszle,400 g mrożonego szpinaku,250 g świeżego szpinaku baby (opcjonalnie),250 g sera ricotta,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka soli,pieprz do smaku.100 ml passaty pomidorowej doprawionej solą i pieprzem
Przygotowanie:Szpinak rozmrozić w rondlu i podgotować go. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą.Szpinak baby umyć i wrzucić go do wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić i odstawić na bok.Makaron podgotować we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Do szpinaku w rondlu dodać ricottę i całość dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Dołożyć także ugotowany szpinak.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dno wylać passatę doprawioną solą i pieprzem. Na sosie pomidorowym układać muszle wypełnione farszem. Całość można posypać ulubionym serem np. mozzarellą.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić naczynie. Zapiekać przez ok 20 minut.Smacznego!