Wykonanie
Na wstępie chciałabym wszystkim moim czytelnikom życzyć szczęśliwego Nowego Roku.Życzę Wam, żeby rok 2015 okazał się lepszym i bardziej pomyślnym od swojego poprzednika, życzę żeby przyniósł wiele inspiracji i pysznych przepisów, a wszystkich niezdecydowanych przekonał do przejścia na wegetariańską stronę mocy!Trzymajcie się ciepło!Jeśli chodzi o przepisy, to ten będzie ostatni w tym roku. Na Sylwestra czy też karnawał, proponuję Wam przygotować coś z listy moich przepisów na imprezę.A dla wszystkich tych, którzy wciąż nie wiedzą czym zastąpić niezdrowe czipsy i tłuste słone przekąski przygotowałam przepis na
krakersy z
mąki z
ciecierzycy, bez glutenu podane z hummusem
paprykowym od firmy Primavika.
Krakersy są łatwe w przygotowaniu, do tego chrupią i są sycące.
Mąkę z
ciecierzycy możecie kupić w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić w młynku suchą
cieciorkę
Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki z
ciecierzycy,3-4 łyżki
otrębów gryczanych,3-4 łyżki
wody,1 łyżka
oliwy z oliwek,1 łyżka ziaren
sezamu,1
jajko,1 płaska łyżeczka
papryki w proszku,1/2 łyżeczki
kurkumy,1/2 łyżeczki
soli,1/2 łyżeczki
oregano,1 słoiczek hummusu
paprykowego Primavika .

Przygotowanie:W misce wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz
sezamu).Dodać roztrzepane
jajko i
oliwę, wymieszać i zacząć wyrabiać (najlepiej ręką).Dodawać
wodę i dalej wyrabiać ciasto, do momentu aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodać więcej
mąki lub
otrębów. Ciasto powinno dać się formować w dłoni i nie powinno przywierać.Wyrobioną masę rozwałkować, posypać
sezamem i przełożyć na pergamin. Nożem wycinać trójkąty lub prostokąty.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w opcji "termoobieg" przez około 20 minut lub do momentu gdy będą złote.Podawać np. z hummusem
paprykowym firmy Primavika .


Smacznego iSzczęśliwego Nowego Roku 2015 ! !
