ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe krakersy z hummusem paprykowym

Bezglutenowe krakersy z hummusem paprykowym

nazwa

Wykonanie

Na wstępie chciałabym wszystkim moim czytelnikom życzyć szczęśliwego Nowego Roku.
Życzę Wam, żeby rok 2015 okazał się lepszym i bardziej pomyślnym od swojego poprzednika, życzę żeby przyniósł wiele inspiracji i pysznych przepisów, a wszystkich niezdecydowanych przekonał do przejścia na wegetariańską stronę mocy!
Trzymajcie się ciepło!
Jeśli chodzi o przepisy, to ten będzie ostatni w tym roku. Na Sylwestra czy też karnawał, proponuję Wam przygotować coś z listy moich przepisów na imprezę.
A dla wszystkich tych, którzy wciąż nie wiedzą czym zastąpić niezdrowe czipsy i tłuste słone przekąski przygotowałam przepis na krakersy z mąki z ciecierzycy, bez glutenu podane z hummusem paprykowym od firmy Primavika. Krakersy są łatwe w przygotowaniu, do tego chrupią i są sycące.
Mąkę z ciecierzycy możecie kupić w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić w młynku suchą cieciorkę
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
3-4 łyżki otrębów gryczanych,
3-4 łyżki wody,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka ziaren sezamu,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka papryki w proszku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki oregano,
1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika .
Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz sezamu).
Dodać roztrzepane jajko i oliwę, wymieszać i zacząć wyrabiać (najlepiej ręką).
Dodawać wodę i dalej wyrabiać ciasto, do momentu aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub otrębów. Ciasto powinno dać się formować w dłoni i nie powinno przywierać.
Wyrobioną masę rozwałkować, posypać sezamem i przełożyć na pergamin. Nożem wycinać trójkąty lub prostokąty.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w opcji "termoobieg" przez około 20 minut lub do momentu gdy będą złote.
Podawać np. z hummusem paprykowym firmy Primavika .
Smacznego i
Szczęśliwego Nowego Roku 2015 ! !
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/12/bezglutenowe-krakersy-z-paprykowym.html