Wykonanie
Uwielbiam tarty zarówno te na słodko jak i na słono. Połączenie kruchego ciasta z zapieczonym wnętrzem zawsze jest mile widziane w mojej kuchni. Jednak odkąd postanowiłam pozbyć się ze swojej diety pustych kalorii w postaci 'wytworów' z
mąki pszennej coraz rzadziej goszczą u mnie różnego rodzaju klasyczne wypieki, a i samej
mąki pszennej próżno u mnie szukać.Zatęskniłam jednak za tartą, która kojarzy się głównie z kruchym pszenicznym
ciastem. Nie poddałam się pokusie i stworzyłam własny przepis na kruche ciasto jaglano-owsiano-żytnie z dodatkiem ziaren
sezamu i
kurkumy. Wyszło obłędne. Zapraszam po przepis :)

Składniki:2 szklanki
maki żytniej,3/4 szklanki
otrębów owsianych,1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej,2 łyżki ziaren
sezamu,4 łyżki
oliwy z oliwek,1/2 łyżeczki
kurkumy,1/4 łyżeczki
pieprzu czarnego,1/4 łyżeczki
soli,
woda.

Przygotowanie:1. Mieszamy wszystkie suche składniki.2. Dodajemy
kaszę jaglaną ugotowana do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.3. Dodajemy
oliwę oraz
wodę w takiej ilości, aby zagniatane ciasto nie lepiło się do rąk, było na tyle elastyczne.4. Zagniatamy i rozwałkowujemy do pożądanej grubości ciasta.5. Wykładamy do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i podsypanej
mąką.6. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Tak upieczone ciasto wykładamy ulubionym farszem i ponownie zapiekamy.Smacznego!