Wykonanie
To jest świetny przepis na
przepiórki z grilla. Proponujemy przygotować sobie od razu więcej bo
przepiórki przygotowane do obróbki kulinarnej – zazwyczaj pieczenia lub grillowania – ważą około 115 g.Składniki:8-10
przepiórek3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych2 łyżki
musztardy DijonSok z ½
cytryny1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
suszonego estragonu½ łyżeczki
soli¼ łyżeczki
czarnego pieprzuPrzygotowanie:
Tuszki przepiórki przeciąć tak aby leżały płasko. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce.
Przepiórki umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. Natrzeć marynatą, przykryć naczynie i odstawić do lodówki do marynowania na 3-5 godzin. Na pół godziny przed grillowaniem
przepiórki wyciągnąć z marynaty i ostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla. Rozgrzać urządzenie do wysokiej temperatury.
Przepiórki umieścić w grillu skórą do rusztu. Grillować przez 5-7 minut z każdej strony. Grillowane
przepiórki podawać z ulubionym
miksem sałat.