ßßß Cookit - przepis na Grillowana przepiórka

Grillowana przepiórka

nazwa

Wykonanie

To jest świetny przepis na przepiórki z grilla. Proponujemy przygotować sobie od razu więcej bo
przepiórki przygotowane do obróbki kulinarnej – zazwyczaj pieczenia lub grillowania – ważą około 115 g.
Składniki:
8-10 przepiórek
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki musztardy Dijon
Sok z ½ cytryny
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka suszonego estragonu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Tuszki przepiórki przeciąć tak aby leżały płasko. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce. Przepiórki umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. Natrzeć marynatą, przykryć naczynie i odstawić do lodówki do marynowania na 3-5 godzin. Na pół godziny przed grillowaniem przepiórki wyciągnąć z marynaty i ostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla. Rozgrzać urządzenie do wysokiej temperatury. Przepiórki umieścić w grillu skórą do rusztu. Grillować przez 5-7 minut z każdej strony. Grillowane przepiórki podawać z ulubionym miksem sałat.
Źródło:http://naruszcie.pl/2507/grillowana-przepiorka