ßßß
Nawet najdojrzalsza (najciemniejsza) sztuka w środku jest blada i nie odda koloru do dżemiku. Ja przygotowałam żurawinę z mieszanki żurawin i dla mnie jest ona doskonała.Porcja na dwa 330 ml słoikiSkładniki:550 g żurawiny200 g cukru100 ml wodySposób przygotowania:Żurawinę umyć i przełożyć do rondla.
Dodać cukier i wodę.
Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować przez 30 minut.
Na początku, gdy żurawina będzie pękać, należy rondel nakryć pokrywką. Inaczej podłoga, ściana lub nie daj boże ktoś z domowników zostanie ochlapany gorącym miąższem żurawiny.
Gdy żurawina będzie już odpowiednio gęsta, przełożyć ją do słoików.
Zapasteryzować słoiki pod pokrywką przez 10 minut. Wyjąć, postawić na ścierce odwrócone do góry nogami i zostawić do ostudzenia.
Podawać do wołowiny, wieprzowiny lub drobiu, a także do grillowanych serów.Smacznego!