ßßß Cookit - przepis na Żurawina do mięsa i sera - My Blueberry Corner

Żurawina do mięsa i sera - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Czy wiecie, że przygotowanie żurawiny jest bardzo proste. Wystarczą owoce żurawiny, cukier i odrobina wody. Polecam żurawinę leśną lub mieszankę leśnej z ogrodową. Ogrodowa czyli hodowlana żurawina jest duża i piękna z wierzchu, ale w środku brak jej koloru.
Nawet najdojrzalsza (najciemniejsza) sztuka w środku jest blada i nie odda koloru do dżemiku. Ja przygotowałam żurawinę z mieszanki żurawin i dla mnie jest ona doskonała.
Porcja na dwa 330 ml słoiki
Składniki:
550 g żurawiny
200 g cukru
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Żurawinę umyć i przełożyć do rondla.
Dodać cukier i wodę.
Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować przez 30 minut.
Na początku, gdy żurawina będzie pękać, należy rondel nakryć pokrywką. Inaczej podłoga, ściana lub nie daj boże ktoś z domowników zostanie ochlapany gorącym miąższem żurawiny.
Gdy żurawina będzie już odpowiednio gęsta, przełożyć ją do słoików.
Zapasteryzować słoiki pod pokrywką przez 10 minut. Wyjąć, postawić na ścierce odwrócone do góry nogami i zostawić do ostudzenia.
Podawać do wołowiny, wieprzowiny lub drobiu, a także do grillowanych serów.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/11/zurawina-miesa-sera