Wykonanie
Poziom trudnościCzy wiecie, że przygotowanie
żurawiny jest bardzo proste. Wystarczą
owoce żurawiny,
cukier i odrobina
wody. Polecam
żurawinę leśną lub mieszankę leśnej z ogrodową. Ogrodowa czyli hodowlana
żurawina jest duża i piękna z wierzchu, ale w środku brak jej koloru.

Nawet najdojrzalsza (najciemniejsza) sztuka w środku jest blada i nie odda koloru do dżemiku. Ja przygotowałam
żurawinę z mieszanki
żurawin i dla mnie jest ona doskonała.Porcja na dwa 330 ml słoikiSkładniki:550 g
żurawiny200 g
cukru100 ml
wodySposób przygotowania:
Żurawinę umyć i przełożyć do rondla.

Dodać
cukier i
wodę.

Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować przez 30 minut.

Na początku, gdy
żurawina będzie pękać, należy rondel nakryć pokrywką. Inaczej podłoga, ściana lub nie daj boże ktoś z domowników zostanie ochlapany gorącym miąższem
żurawiny.

Gdy
żurawina będzie już odpowiednio gęsta, przełożyć ją do słoików.

Zapasteryzować słoiki pod pokrywką przez 10 minut. Wyjąć, postawić na ścierce odwrócone do góry nogami i zostawić do ostudzenia.

Podawać do
wołowiny,
wieprzowiny lub drobiu, a także do grillowanych
serów.Smacznego!