Wykonanie
Poziom trudnościTo danie smakuje wyjątkowo. Kwaskowy smak zielonych
pomidorów doskonale współgra ze
słodyczą białych
winogron. Robiąc to danie przychodzi mi na myśl powieść Fannie Flagg pod tytułem „ Smażone zielone
pomidory „. To ciepła opowieść o życiu amerykańskich kobiet w latach 30-tych XX wieku. Można też obejrzeć filmową adaptację o tym samym tytule, gdzie fantastyczne kreacje aktorskie stworzyły Kathy Bates, Mary Stuart Masterson i Jessica Tandy. Polecam wszystkim ten piękny film oraz lekturę, a do tego warto przygotować sobie własne smażone zielone
pomidory.Porcja dla 4 osóbSkładniki:250 g białych
winogron150 g
mąki4 zielone
pomidory125 g
oliwy z oliweksólSposób przygotowania:
Winogrona (same
owoce) krótko zmiksować. Przecedzić przez sitko, sok odstawić.

Można też wycisnąć sok korzystając z wyciskarki do
soków.
Pomidory pokroić w plastry o szerokości 6 mm.
Mąkę wysypać na talerz i obtoczyć w niej każdy plaster
pomidora, otrzepując z nadmiaru
mąki.

Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty, aż się ładnie przyrumienią.

Zdjąć z patelni i odłożyć na papierowy ręcznik. Po chwili przenieść na talerz, oprószyć
solą i polać
sokiem z
winogron i od razu podawać.

Smacznego!