ßßß Cookit - przepis na Smażone zielone pomidory (Pomodori Verdi Fritti) - My Blueberry Corner

Smażone zielone pomidory (Pomodori Verdi Fritti) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
To danie smakuje wyjątkowo. Kwaskowy smak zielonych pomidorów doskonale współgra ze słodyczą białych winogron. Robiąc to danie przychodzi mi na myśl powieść Fannie Flagg pod tytułem „ Smażone zielone pomidory „. To ciepła opowieść o życiu amerykańskich kobiet w latach 30-tych XX wieku. Można też obejrzeć filmową adaptację o tym samym tytule, gdzie fantastyczne kreacje aktorskie stworzyły Kathy Bates, Mary Stuart Masterson i Jessica Tandy. Polecam wszystkim ten piękny film oraz lekturę, a do tego warto przygotować sobie własne smażone zielone pomidory.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
250 g białych winogron
150 g mąki
4 zielone pomidory
125 g oliwy z oliwek
sól
Sposób przygotowania:
Winogrona (same owoce) krótko zmiksować. Przecedzić przez sitko, sok odstawić.
Można też wycisnąć sok korzystając z wyciskarki do soków. Pomidory pokroić w plastry o szerokości 6 mm.
Mąkę wysypać na talerz i obtoczyć w niej każdy plaster pomidora, otrzepując z nadmiaru mąki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty, aż się ładnie przyrumienią.
Zdjąć z patelni i odłożyć na papierowy ręcznik. Po chwili przenieść na talerz, oprószyć solą i polać sokiem z winogron i od razu podawać.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/09/smazone-zielone-pomidory-pomodori-verdi-fritti