ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Matko! Jakie to dobre!
Kwintesencja czekoladowości!
Przepis pochodzi z fantastycznej książki „ Czekolada” Eric`a Lanlard`a . Książka pięknie wydana, z masą inspirujących zdjęć i rewelacyjnymi przepisami.
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/1.4
Exposure
1/30s
ISO
560
Camera
NIKON D90
Focal Length
50mm
Aperture
f/1.4
Exposure
1/30s
IS
Składniki :
8 porcji
1 l mleka,
200 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej,
50 g jasnego cukru muscovado,
75 g mąki kukurydzianej,
50 g masła, pokrojonego w drobną kostkę
2 łyżeczki brandy (ja dałam likier orzechowy Soplica)
Wykonanie :
150 ml mleka odlać, a resztę wlać do małego rondelka. Dodać czekoladę oraz cukier i delikatni podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru.
Ubić w misce odlane mleko z mąką kukurydzianą za pomocą ubijaczki. Masę przełożyć do mleka czekoladowego i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać masło oraz brandy.
Otrzymany mus przelać do ośmiu małych filiżanek lub kokilek. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny, by stężał. Wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2307