Wykonanie
Matko! Jakie to dobre!Kwintesencja czekoladowości!Przepis pochodzi z fantastycznej książki „ Czekolada” Eric`a Lanlard`a . Książka pięknie wydana, z masą inspirujących zdjęć i rewelacyjnymi przepisami.

CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/1.4Exposure1/30sISO560CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/1.4Exposure1/30sISSkładniki :8 porcji1 l
mleka,200 g
gorzkiej czekolady grubo posiekanej,50 g jasnego
cukru muscovado,75 g
mąki kukurydzianej,50 g
masła, pokrojonego w drobną kostkę2 łyżeczki
brandy (ja dałam
likier orzechowy Soplica)Wykonanie :150 ml
mleka odlać, a resztę wlać do małego rondelka. Dodać
czekoladę oraz
cukier i delikatni podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru.Ubić w misce odlane
mleko z
mąką kukurydzianą za pomocą ubijaczki. Masę przełożyć do
mleka czekoladowego i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać
masło oraz
brandy.Otrzymany mus przelać do ośmiu małych filiżanek lub kokilek. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny, by stężał. Wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem.