ßßß
CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/1.4Exposure1/30sISO560CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/1.4Exposure1/30sISSkładniki :8 porcji1 l mleka,200 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej,50 g jasnego cukru muscovado,75 g mąki kukurydzianej,50 g masła, pokrojonego w drobną kostkę2 łyżeczki brandy (ja dałam likier orzechowy Soplica)Wykonanie :150 ml mleka odlać, a resztę wlać do małego rondelka. Dodać czekoladę oraz cukier i delikatni podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru.Ubić w misce odlane mleko z mąką kukurydzianą za pomocą ubijaczki. Masę przełożyć do mleka czekoladowego i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać masło oraz brandy.Otrzymany mus przelać do ośmiu małych filiżanek lub kokilek. Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny, by stężał. Wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem.