Wykonanie
na dzisiejszą kolację jeszcze ciepłe, puchate, mięciutkie
chlebki pita ze smażonymi kawałkami
piersi indyczej i świeżymi warzywamiMmmmm…… tylko tyle
mogę powiedzieć :-))) Przepis z książki „ Ciasta wytrawne „.
Chlebki robi się łatwo, z zaledwie 4 składników.

Składniki :2,5 szklanki
wody,25 g świeżych
drożdży,2 łyżeczki
soli,1 kg
mąki.Wykonanie :
Drożdże wkruszyć do miski.
Wodę podgrzać do temperatury 37 stopni C i zalać nią
drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą, dodać
sól. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ścianek miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 275 st. C. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować wałeczek, a następnie pokroić go na osiem równych części. Podgrzać blachę, nie natłuszczając jej, ani nie wykładając papierem do pieczenia. Powinna być bardzo gorąca. Z każdej z szesnastu części rozwałkować placek. Ułożyć na blasze tyle placków, ile się zmieści. Piec 2-4 minuty na środkowym poziomie piekarnika, aż
chlebki nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przykryte ściereczką. Na koniec każdy chlebek rozkroić, tworząc kieszonkę. Nadziać wedle uznania


a tak podano nam kebab w Turcji – u nas znany w tradycyjnej
bułce pita, tam
pita to placuszek a la naleśnik