ßßß
Składniki :2,5 szklanki wody,25 g świeżych drożdży,2 łyżeczki soli,1 kg mąki.Wykonanie :Drożdże wkruszyć do miski. Wodę podgrzać do temperatury 37 stopni C i zalać nią drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą, dodać sól. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ścianek miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 275 st. C. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować wałeczek, a następnie pokroić go na osiem równych części. Podgrzać blachę, nie natłuszczając jej, ani nie wykładając papierem do pieczenia. Powinna być bardzo gorąca. Z każdej z szesnastu części rozwałkować placek. Ułożyć na blasze tyle placków, ile się zmieści. Piec 2-4 minuty na środkowym poziomie piekarnika, aż chlebki nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przykryte ściereczką. Na koniec każdy chlebek rozkroić, tworząc kieszonkę. Nadziać wedle uznania
a tak podano nam kebab w Turcji – u nas znany w tradycyjnej bułce pita, tam pita to placuszek a la naleśnik